x

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Σε ύφεση η φωτιά στον Μαραθώνα



Εικόνες καταστροφής καταγράφονται στην περιοχή του Μαραθώνα, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και έλαβε τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός Αύρα και να καούν σπίτια.

H πυρκαγιά κατευθυνόταν νωρίς το απόγευμα προς την περιοχή του Κάτω Σουλίου. Περί τις 16.45 εμφάνιζε καλύτερη εικόνα και όλα έδειχναν ότι επρόκειτο να τεθεί σύντομα υπό μερικό έλεγχο. Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλύτωσαν ούτε σπίτια αλλά ούτε και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τουλάχιστον έξι κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Oι κάτοικοι, μιλώντας για το περιστατικό κατήγγειλαν ότι η Π.Υ. δεν επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο η πυρκαγιά να λάβει διαστάσεις.

Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 15 υδροφόρες γειτονικών δήμων προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε όταν τζιπ του Λιμενικού Σώματος τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από τροχαίο, κατά το οποίο καρφώθηκε σε κολόνα, καθώς ένα Ι.Χ. του έκλεισε τον δρόμο.







Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, με νοτιοανατολική κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση πέραν της πλατείας Κάτω Σουλίου Μαραθώνος.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιορδάνης Λουίζος, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως στην Αύρα εκκενώθηκαν σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα στον οικισμό.





































(Η περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά)

Oι περιοχές όπου υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει για σήμερα Δευτέρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων), τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αρκαδίας (Τρίπολη), Λακωνίας (Μολάοι), Χανίων, Ρεθύμνης και Κυκλάδων, καθώς και για τη Σκύρο, τη Χίο και τη Λέσβο.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: