x

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, παρά τις διαφωνίες στο ΝΑΤΟ

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης συνεχίζονται αδιάλειπτα για τέταρτη κατά σειρά μέρα, ενώ η συμμαχία συνεχίζει να πάσχει από εσωτερικές διαφωνίες όσον αφορά στη συνέχιση της εκστρατείας, και στο ποιος θα πρέπει να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο.

Ο Ομπάμα κάλεσε τους Nicolas Sarkozy και David Cameron να τα βρουν, και ζήτησε από τους υπόλοιπους ηγέτες να συνεισφέρουν δυνάμεις.

Υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με το αν θα πρέπει το ΝΑΤΟ να αναλάβει ή όχι τη πρωτοβουλία. Η Γαλλία, για παράδειγμα, που προσπαθεί να τα έχει καλά με τους Άραβες, προστατεύοντας παράλληλα τους εξεγερμένους της Λιβύης, έχει προτείνει απλά βοηθητικό ρόλο για το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να ηγηθεί ενός ακόμη πολέμου στη Μ. Ανατολή. Θέλει το ΝΑΤΟ να αναλάβει την ηγεσία της εκστρατείας, και σε αυτό συμφωνούν η Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, κ.ά.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι το τι μέλει γενέσθαι αν οι μάχες συνεχιστούν και ο Καντάφι αντέξει. Όλοι προτείνουν και από μια διαφορετική λύση.

Προς το παρόν οι συμμαχικές δυνάμεις κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται στις πόλεις Ajdabiya και Misrata, όπου η αεροπορία των συμμάχων δεν μπορεί να επέμβει εξαιτίας της στενότητας του πεδίου των μαχών.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε χθες να επιβάλλει εμπάργκο όπλων, αλλά δεν συμφώνησε για το ρόλο του στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η Γαλλία επιμένει να μη του ανατεθεί κεντρικός ρόλος. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν κάτι τέτοιο οι αραβικές χώρες, και ότι εν πάση περιπτώσει η νυν ιεραρχία «λειτουργεί μια χαρά».

Από τη πλευρά τους κάποιοι Άραβες διπλωμάτες δήλωσαν πως δεν έχουν αντίρρηση για το ΝΑΤΟ. Διευκρίνισαν μάλιστα πως η παρούσα διοίκηση είναι ασυντόνιστη, και αυτό φάνηκε το Σάββατο, όταν γαλλικά αεροσκάφη επέδραμαν πριν συνεννοηθούν με τους υπόλοιπους συμμάχους. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Alain Juppé πρότεινε ένα πολιτικό σχήμα αποτελούμενο από τους υπουργούς Εξωτερικών, που θα κατηύθυνε την εκστρατεία. «Για εμάς, η αποστολή είναι του συνασπισμού κρατών, όχι του ΝΑΤΟ» είπε.

Ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πολλοί διπλωμάτες όμως πιστεύουν πως τελικά θα συμφωνήσει, υπό όρους.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι βασικός, και πως θα πρέπει να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο και κάποια μουσουλμανικά κράτη όπως το Κατάρ και η Τουρκία. Ήδη έχουν πιέσει τη Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ να συμμετάσχουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, μόνο το Κατάρ έχει στείλει αεροπλάνα. Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν πως δεν συμμετέχουν, επειδή διαφωνούν με τη στάση της Δύσης υπέρ των διαδηλωτών, όσον αφορά στα γεγονότα του Μπαχρέιν.

Η Νότιος Αφρική και η Κίνα άσκησαν κριτική στην επέμβαση της Δύσης, αναφέροντας τις απώλειες αμάχων που ανακοίνωσε ο Καντάφι, τις οποίες όμως οι ΗΠΑ διαψεύδουν. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τον Καντάφι ως «ξεδιάντροπο ψεύτη».



S.A.-Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια: