Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«Dancing with the stars» 2.500 χρόνων;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα σημερινά σόου «American Idol» και «Dancing with the stars» βασίζονται σε μια ελληνική ιδέα και μάλιστα 2.500 χρόνων;


Πρόκειται για πραγματικό γεγονός και μάλιστα καταγραμμένο στο επίσημο βιβλίο των παγκοσμίων Ρεκόρ Γκίνες.


Όλα ξεκίνησαν...


περίπου το 500 π.Χ., στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, το παλαιότερο θέατρο του κόσμου, που κατασκευάστηκε στην αρχαία Αθήνα, στη νότια κλίτη της Ακρόπολης.



«Στον χώρο αυτό γεννήθηκε το αρχαίο ελληνικό δράμα, ενώ εκεί φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά οι αγώνες δράματος, κατά τη διάρκεια των οποίων το κοινό ψήφιζε το αγαπημένο του έργο. Επρόκειτο για έναν αρχαίο πρόδρομο των σημερινών "American Idol" και "Dancing with the stars"», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κλερ Μπέργκες, εκπρόσωπος του βιβλίου Γκίνες στο Λονδίνο, που αποτελεί την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχή στα ομώνυμα ρεκόρ.


Η ελληνική πρωτοτυπία αφορά τη δυνατότητα που είχε το κοινό να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του καλύτερου συγγραφέα δράματος.


Από τότε, βέβαια, μέχρι σήμερα, η «διά βοής» ψηφοφορία παραχώρησε τη θέση της στα sms και τα τηλεφωνήματα των τηλεθεατών, ωστόσο η ουσία παρέμεινε η ίδια.


Παρουσιάζοντας μια άλλη ελληνική καινοτομία, η εκπρόσωπος του βιβλίου Γκίνες αναφέρει ότι ο ιερέας του Διονύσου, Θέσπης, (534 π.Χ.) κατέχει στο επίσημο βιβλίο των παγκοσμίων ρεκόρ τον τίτλο του «πρώτου ηθοποιού» σε ολόκληρο τον κόσμο.


Όπως εξηγεί, ο Θέσπης, που ανήκε στη θρησκευτική λατρεία του θεού Διονύσου, ήταν μέλος του χορού σε ένα χορικό άσμα αφιερωμένο στον αρχαίο θεό.


Κάποια στιγμή, φορώντας ένα προσωπείο, ξέφυγε αυθόρμητα από τα υπόλοιπα μέλη του χορού και άρχισε να απαγγέλλει τους ρόλους των χαρακτήρων που εξιστορούσε το άσμα.


Αυτή θεωρήθηκε η στιγμή γέννησης του θεάτρου, καθώς η ιδέα της αναπαράστασης ρόλων έγινε πολύ δημοφιλής. Άλλωστε, ο Θέσπης δημιούργησε τον πρώτο περιοδεύοντα θίασο του κόσμου, γνωστό με την ονομασία «Άρμα του Θέσπιδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου