x

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

"H Tουρκία θα συμμετέχει όσο αρμόζει στη ΖΑΠ της Λιβύης"

Με μία αόριστη δήλωση η Τουρκία, ανακοίνωσε ότι "Επιθυμεί να συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ", ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι "Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό".

Η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και είχε εκφράσει αντίθεση σε μια ξένη στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την ψήφιση της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ ότι αυτή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είχε καλέσει τον Καντάφι τη Δευτέρα να διορίσει νέο πρόεδρο, με λαϊκή αποδοχή, για να τερματιστεί η κρίση.

Η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του στην Τρίπολη.



Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το "δικαίωμά" της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.



Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: