Ξέφυγε το έλλειμμα κατά 3 δισ. ευρώ!
Έρχεται εκτάκτως αυτή την εβδομάδα η τρόικα... Απαιτεί νέα μέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2011
Νέα βόμβα στην ελληνική οικονομία πυροδοτεί η αποκάλυψη ότι το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010 ήταν μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από αυτό που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση όταν κατάρτιζε τον προϋπολογισμό του 2011, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί τελικά στο 10,6% του ΑΕΠ, αντί στο 9,4%, που είχε ανακοινώσει!
Η εξέλιξη αυτή...
η οποία έγινε γνωστή χθες το απόγευμα κατόπιν διαρροής πληροφοριών για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010 που έστειλε προχθές στην Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανατρέπει πλήρως όλα τα σχέδια της κυβέρνησης να μην τροποποιήσει σημαντικά τον φετινό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, υποχρεώνει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να αναθεωρήσει ριζικά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, εντάσσοντας σε αυτόν πρόσθετα μέτρα που θα υπερβούν τα 8 δισ. ευρώ και θα προκαλέσουν νέα αφαίμαξη εισοδημάτων από εκατομμύρια έλληνες πολίτες.
Ο εκτροχιασμός του μνημονίου είναι γεγονός, καθώς η ύφεση εκτινάχθηκε το 2010, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας, αφού έφθασε στο ύψος-ρεκόρ του 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Ως εκ τούτου, το ΑΕΠ μειώθηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που είχαν προβλέψει κυβέρνηση και τρόικα. Τελικά, η μείωση του ελλείμματος το 2010 δεν ήταν 6 μονάδες του ΑΕΠ αλλά 4,8 μονάδες.
Η αστοχία αυτή μεταφράζεται σε πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά το μνημόνιο.
Στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, επιβολή φόρων σε αναψυκτικά, χυμούς και φυσικό αέριο, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και πιθανόν και σε άλλους έμμεσους φόρους.
Η κυβέρνηση και η τρόικα αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να καταρτίσουν τον νέο κατάλογο μέτρων που θα ληφθούν εντός του 2011.
Δεν αποκλείεται πάντως ακόμη και η ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού καθώς και η αναθεώρηση όλου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με την καθιέρωση ενός νέου χρονοδιαγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα προβλέπει πιο υψηλά επίπεδα ελλειμμάτων την περίοδο 2012-2015.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου