x

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εμφύλιος μεταξύ των νονών της νύχτας στη Θεσσαλονίκη

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές και πώς έχουν μοιράσει τη Θεσσαλονίκη
Το επεισόδιο σε ξενοδοχείο, οι ομογενείς και ο κώδικας των συνομιλιών

Η νεκρική σιγή που επικρατούσε στη “νύχτα” της Θεσσαλονίκης, η φημολογία για αιματηρό ξεκαθάρισμα, ένα χαστούκι με στόχο τον εξευτελισμό σε πολυτελές ξενοδοχείο και ένα οπλοστάσιο που έπεσε στα χέρια των διωκτικών αρχών ήταν τα προμηνύματα του πολέμου που θα ξεσπούσε στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του φόβου και των εμμονών των ανθρώπων της νύχτας.


Πρωταγωνιστής στο αιματοκύλισμα που φέρεται πως αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή ήταν ο...



γνωστός από τη συμμετοχή του στη δεύτερη γενιά του συνδικάτου του εγκλήματος Κώστας Ανδρεάδης, ο οποίος φέρεται πως είχε σχέση και με μία από τις τέσσερις εγκληματικές ομάδες των “νονών” που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ στην Αθήνα.

Από την ημέρα που αποφυλακίστηκε ο Ανδρεάδης εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και πάντα έπαιρνε όλα τα μέτρα ασφαλείας για να προστατέψει τη ζωή του. Από τον Ιανουάριο του 2007, που δολοφονήθηκε ο στενός συνεργάτης του Σωτήρης Κούσης, οι φόβοι του έγιναν ακόμη μεγαλύτεροι. Πλέον δεν κάνει ούτε βήμα χωρίς να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο.


Πίστευε πως κινδυνεύει η ζωή του, ενώ είχε εκμυστηρευτεί στους γνωστούς του ότι ήταν στο στόχαστρο ατόμου που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κέντρων διασκέδασης.

Φοβόταν για τη ζωή του


Ο Ανδρεάδης, μετά την αποφυλάκισή του, παρέμεινε στο περιθώριο, ενώ όπως λέγεται δεν εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και δεν διεκδίκησε μερίδιο από την πίτα των παράνομων κερδών. Οι φόβοι για τη ζωή του πολλαπλασιάστηκαν όταν, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, έπιασε στα πράσα έναν Αρμένιο που πήγε να τον σκοτώσει με εντολή του επιχειρηματία εχθρού του. Μάλιστα ο Ανδρεάδης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ομάδας των αρμένιων μπράβων, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον επιχειρηματία και του ζήτησε τον λόγο. Όταν εκείνος αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη, δέχτηκε ένα ηχηρό χαστούκι από τον Αρμένιο αλλά δεν αντέδρασε, καθώς φοβήθηκε ότι θα βγαίναν’ πιστόλια. Από εκείνη τη στιγμή, όμως, όλοι ήταν σίγουροι πως το χαστούκι δεν θα ξεχνιόταν και ο ένας φοβόταν τον άλλο για τη ζωή του.


Το τελευταίο διάστημα οι φήμες για το ξεκαθάρισμα φούντωσαν, και ο Ανδρεάδης, για να αντιμετωπίσει τον ισχυρό αντίπαλό του, παρήγγειλε καλάσνικοφ, πιστόλια και χειροβομβίδες, που μετέφερε ο αδελφός του μαζί με αλλοδαπό συνεργάτη του, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης πριν από δέκα ημέρες.

Παλιά η κόντρα


Η κόντρα των δύο ανδρών κρατούσε από παλιά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν αποσύρθηκαν από την πιάτσα της Θεσσαλονίκης οι τελευταίοι “ρομαντικοί” παλικαράδες, και τα ηνία παρέλαβαν τα οργανωμένα κυκλώματα των ένοπλων “νονών”, που εκτός από την προστασία ασχολούνταν και με τα ναρκωτικά και με άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η εισβολή των Αθηναίων



Τότε στήθηκε από τον Θέμη Καλαποθαράκο, φίλο του επιχειρηματία, η πρώτη οργάνωση μπράβων στα πρότυπα των ομάδων που δρουν στην Αθήνα. Την ηγεσία της νέας ομάδας ανέλαβε ο K. Kουτοσμύτης, γνωστός στη νύχτα ως “Κόνι”, και δημιούργησε στρατό.


Όπως λένε οι αστυνομικοί, ο μεγαλύτερος “νονός” είναι συνάδελφός τους και υποστηρίζουν πως “έχει τόσο καλά οργανωμένο το κύκλωμά του, που δεν φαίνεται πουθενά και δεν μπορεί να πιαστεί σε καμιά περίπτωση”.


Η ομάδα του “Κόνι”, που δρούσε υπό την επίβλεψη του κουμπάρου του, κυριάρχησε στη νύχτα της Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη φορά που μπράβοι από την Αθήνα έδρασαν στην πόλη. Η μετακόμιση των νονών της νύχτας από την Aθήνα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δολοφονία του “Κόνι”. Τα χέρια των δολοφόνων του, Nίκου Παναγιώτη και Παύλου Παπαδόπουλου, όπλισε η αξίωση του “Κόνι” η ομάδα του να αναλάβει την προστασία νυχτερινού κέντρου που προστάτευαν και να βγουν στην ανεργία.


Στη αλλαγή του σκηνικού στον υπόκοσμο της πόλης συνέβαλε και το γεγονός ότι εκείνη την εποχή η αστυνομία κήρυξε πόλεμο στα κυκλώματα των Αθηνών και πολλοί μπράβοι μετέφεραν την παράνομη δραστηριότητά τους Βόρεια Ελλάδα. Επίσης το γεγονός ότι συνέπεσαν πολλές αποφυλακίσεις κακοποιών που έφθασαν στην πόλη για ένα μεροκάματο, το οποίο δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν στην πρωτεύουσα, αφού εκεί η αστυνομία είχε σκληρύνει τη στάση της.



Οι "φουσκωτοί" με τα "σιδερικά" που μοίρασαν τη Θεσσαλονίκη

Οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση άλλαξαν το σκηνικό του υποκόσμου, καθώς αποτέλεσαν ισχυρούς “στρατιώτες” για τους αρχηγούς του εγκλήματος

Εκτός από τους εκβιασμούς, στο στόχαστρο των νονών βρέθηκε και ο έλεγχος της διακίνησης των σκληρών ναρκωτικών από την Aλβανία και τη Bουλγαρία στην Eλλάδα, δραστηριότητα την οποία έως τότε ήλεγχαν ως επί το πλείστον κυκλώματα αλλοδαπών λαθρεμπόρων.


Οι ομάδες των “φουσκωτών” που δημιουργήθηκαν κουβαλούσαν πλέον “σιδερικά”, για να κρατούν την ισορροπία του τρόμου, μη τυχόν κάποιος καινούργιος μπει στα χωράφια τους ή κάποιος παλιός χαλάσει την πιάτσα. Τότε μόνη λύση θα ήταν το ξεκαθάρισμα και θα χυνόταν αίμα.


Πάντοτε οι φουσκωτοί συγκεντρώνονται γύρω από αυτόν που έχει χρήματα και πλάτες στην εξουσία, γι’ αυτό πολλές φορές αλλάζουν ομάδα και πηγαίνουν πάντοτε στο πλευρό του ισχυρότερου. Ο “Ξανθός” και ο “Γουδώνης” είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα στον χώρο της νύχτας που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια με βίαιο τρόπο.


Την εποχή που ο Ανδρεάδης ήταν φυλακή, μια κατάθεση του θείου του Βασίλη, ότι ο επιχειρηματίας “είναι στο στόχαστρο και θα δολοφονηθεί”, του έδωσε πόντους και πλέον έγινε ο κυρίαρχος στη “νύχτα”. Όμως από τότε ο επιχειρηματίας και οι Ανδρεάδηδες άρχισαν να φοβούνται ο ένας τον άλλο και να παίρνουν τα μέτρα τους.


Ο ένας έχει ισχύ, πλάτες και χρήμα, ενώ ο άλλος, όπως λένε άνθρωποι της νύχτας, πέρα από τη φήμη που έχασε με την τελευταία απόπειρα ριφιφί που επιχείρησε σε κοσμηματοπωλείο, δεν έχει ούτε χρήματα για να πληρώσει την εγγύηση, αν συλληφθεί. Και οι δύο όμως έχουν έναν κοινό: τον φόβο για τη ζωή τους.

Αλλαγή φρουράς



Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο έλεγχος της νύχτας στη Θεσσαλονίκη ήταν αποκλειστικά προνόμιο των ελλήνων “νονών”. Ώσπου εμφανίστηκαν οι “Ρωσοπόντιοι”, ομογενείς κυρίως από τη Γεωργία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που έκαναν πρωταθλητισμό στην πάλη, στα βάρη, στις πολεμικές τέχνες και εδώ στην Ελλάδα βρέθηκαν να περνάνε πολλές ώρες την ημέρα σε κάποιο γυμναστήριο. Η ανεργία ώθησε πολλούς απ' αυτούς στους δρόμους του υποκόσμου. Σήμερα οι περισσότεροι δουλεύουν για Έλληνες που είναι τα “μεγάλα αφεντικά”, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που ελέγχουν μόνοι τους μερικά μικρά μαγαζιά σε υποβαθμισμένες περιοχές, με τις οποίες δεν ασχολούνται οι “μεγάλοι”.

Τα “φέουδα” της παρανομίας


Η πόλη είναι μοιρασμένη σε κομμάτια. Το κέντρο, η παραλία, η ανατολική Θεσσαλονίκη, οι δυτικές συνοικίες. Τα μεγάλα μαγαζιά, κλαμπ, μπουζούκια τα ελέγχουν, όπως είναι φυσικό, οι πιο ισχυροί. Μάλιστα, σε ορισμένα έχουν μπει και συνέταιροι με ποσοστό, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία. Όποιος καταστηματάρχης κάνει το λάθος να μην πληρώσει άμεσα αντιμετωπίζει κάποιον καβγά μέσα στο μαγαζί του, με ζημιές ικανές να ρίξουν έξω την επιχείρηση.

Όλοι βολεύονται


Η αστυνομία τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά φαίνεται πως αυτή η “ισορροπία του τρόμου” μεταξύ των “νονών” την βολεύει, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν προβλήματα. Και όταν βγαίνουν τα όπλα για κάποιο “ξεκαθάρισμα” στη νύχτα, η σύλληψη των δραστών είναι θέμα ωρών.


Όπως λέει ο υπόκοσμος, “κανένας παράνομος δεν μπορεί να κάνει δουλειά” αν δεν έχει κάποια άκρη στην αστυνομία.


Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εξάρθρωση των τεσσάρων κυκλωμάτων των “νονών” της Αθήνας όπου μεταξύ των 217 ονομάτων που φέρεται ότι εμπλέκονται δεν είναι μόνο κατάδικοι και σεσημασμένοι κακοποιοί αλλά και δέκα αστυνομικοί.
Τα στοιχεία λένε ότι η εμπλοκή των αστυνομικών ξεκινούσε από απλό λάδωμα και έφτανε ως και τη συμμετοχή σε εκβιασμούς και όχι μόνο. Οι αστυνομικοί είχαν κύρια “υποχρέωση” να ειδοποιούν τα κυκλώματα για αστυνομικές έρευνες σε βάρος τους.

Ο ρόλος των αστυνομικών



Ξεχωρίζει η περίπτωση ενός ανώτατου αξιωματικού που αποστρατεύτηκε στον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή, αλλά στη συνέχεια με δικαστικές προσφυγές έφθασε ως τον βαθμό του υποστράτηγου.


Ο “στρατηγός”, όπως τον αποκαλούσε το κύκλωμα, φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση και εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος, στην παράδοση όπλων στις συμμορίες, στην εκβίαση ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και φέρεται να έδινε εντολές στους νονούς για ξυλοδαρμούς.


Υπηρέτησε ως διευθυντής στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετατέθηκε στην Αθήνα, απ’ όπου αποστρατεύτηκε. Μετά την αποστρατεία του, εκτός από τη συμμετοχή του στην οργάνωση, άνοιξε και κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Σε ηχογραφημένη συνομιλία που είχε με γνωστό του αστυνομικό που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, ακούγεται να του εξιστορεί τα κόλπα που χρησιμοποιούσε για να αποφεύγει τον έλεγχο πρώην συναδέλφων του στο κατάστημά του. “Εμαθα ότι θα κάνουν έλεγχο και έκοψαν το ρεύμα και τη γλίτωσα”, λέει ο “στρατηγός” στη μαγνητοφωνημένη συνομιλία, που έχει περιληφθεί στη δικογραφία.


Ο δεύτερος αστυνομικός που εμπλέκεται στην υπόθεση υπηρετεί στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και έκανε εξυπηρετήσεις στον “στρατηγό”, που στο παρελθόν ήταν διευθυντής του. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες ακούγεται ο “στρατηγός” να ζητάει από τον αστυνομικό να τον ενημερώσει αν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα κακοποιός που σκόπευε να ταξιδέψει αεροπορικώς. "Έχει δύο διωκτικά, θα τον πιάσουν στο αεροδρόμιο", ήταν η απάντηση που έλαβε από τον αστυνομικό του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται σελίδες των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία.


Ο αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη κατέληξε κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος.


Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη επτά εν ενεργεία αστυνομικοί. Επίσης κατηγορούνται υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος που φέρονται ότι διαδραμάτισαν ρόλο σε ξέπλυμα παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων αξίας 1.500.000 ευρώ, αλλά και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

Ο κώδικας των συνομιλιών

Στις καταγραμμένες συνομιλίες τα μέλη των συμμοριών συνομιλούσαν χρησιμοποιώντας κώδικα.


Για παράδειγμα:
Με τη λέξη “ρούχα” εννοούσαν το ποσό που θα έπρεπε να τους καταβληθεί για προστασία.


“Μοναστήρι” ήταν το μέρος όπου συγκεντρώνονταν.
Το “προποτζίδικο” ήταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και “σχολείο” η Ασφάλεια.


Επίσης χρησιμοποιούσαν τις λέξεις “δικηγόρος” εννοώντας τον βομβιστή, “οικόπεδα” για τα νυχτερινά κέντρα, “κουρτίνες” για τους εμπρηστικούς μηχανισμούς και “προπόνηση” για τις προετοιμασίες πριν τα εκάστοτε χτυπήματα.


Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων, εκ των οποίων 70 αποτελούσαν τα βασικά μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων. Από αυτά 22 συνελήφθησαν βάσει ενταλμάτων, ενώ άλλοι συλληφθέντες είναι ήδη υπό κράτηση.


Του Βασίλη Παπαδημούλη
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: