Εδώ, που παίζονται τα συμφέροντα τους, αντέδρασαν ακαριαία, ενώ για όλα τα καυτά ζητήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες, το παίζουν όλοι τους Κινέζοι!!
Την έντονη αντίδραση της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ελέγξει τις Μονές και να εισπράξει τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία φόρους.
Οι Αγιορείτες...
προσφεύγουν για βοήθεια στο Πατριάρχη της Μόσχας και στους ηγέτες άλλων ορθόδοξων Εκκλησιών που έχουν μοναστήρια στον Αθω.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» κλιμάκιο εφοριακών αποβιβάστηκε ήδη στο Άγιο Όρος και θα αρχίσει αμέσους ελέγχους στα οικονομικά των Μονών.
Άμεση ήταν της Διπλής Ιεράς Σύναξης (μετέχουν οι εκπρόσωποι και οι ηγούμενοι των μοναστηριών): Το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και διαμαρτύρεται για την «πρωτοφανή απαξίωσιν διά της οποίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η υπερχιλιετής Αθωνική Πολιτεία, κατά τρόπο όλως απάδοντα εις την ιστορικήν, πνευματικήν και κοινωνικήν θέσιν του Αγίου Όρους παγκοσμίως».
Οι μοναχοί διαμαρτύρονται ότι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου η Πολιτεία έθεσε, αδίκως όπως υποστηρίζουν, σε ιδιότυπη καραντίνα το Άγιον Όρος, που έκτοτε πληρώνει τις διαπλεκόμενες πολιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ και των συνεργατών του.
Ως συνέπεια της απαξίωσης, τονίζουν, πάγωσαν, με κίνδυνο να χαθούν οριστικά, κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα υποδομής, αναστήλωσης μοναστηριών, φωτοβολταϊκά τόξα κ.ά., ενώ δεν έχουν καταβληθεί οι κοινοτικές ενισχύσεις για τα εκτός Αγίου Όρους οικοπάρκα της Αθωνικής Πολιτείας.
Οι μοναχοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το αυτοδιοίκητο της μοναστικής κοινωνίας και θεωρούν ότι επιχειρεί να τον διαβεί με τη φορολόγηση των εκτός Άθω ακινήτων της.
Πρόκειται για φόρο ύψους 20% που θεσπίστηκε στα έσοδα των μοναστηριών, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα ενοίκια που εισπράττουν από εκτάσεις, διαμερίσματα, καταστήματα κ.ά., από τα οποία καλύπτουν τα έξοδα της συντήρησης των μονών και της φιλοξενίας των χιλιάδων προσκυνητών.
Έως την ψήφιση του νόμου, Αγιορείτες κατέβαλλαν στο κράτος μόνο το χαρτόσημο, όμως τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας για την καταβολή φόρων έφτασαν στις Καρυές, με ορατό το ενδεχόμενο, εάν δεν πληρωθούν, να ακολουθήσουν πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις εις βάρος των εξουσιοδοτημένων από τις μονές διαχειριστών.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου