Τώρα που η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση –έστω και επιλεκτική κατά Βενιζέλο- αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου μοιρασιάς με την Τουρκία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαια και φυσικό αέριο).
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον...
που φθάνει στην Ελλάδα, φέρνει τις σχετικές οδηγίες - μετά τις συνεννοήσεις της με την Τουρκία.
Το αγκάθι σε όλη αυτή την ιστορία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που επί τέλους για πρώτη φορά σκοπεύει να χαράξει η Ελλάδα, για την οποία όμως αναζητείται φόρμουλα για την υπαγωγή του Καστελόριζου σε αυτή.
Η Τουρκία δε συζητάει καν την υπαγωγή του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ , γιατί έτσι αποκλείεται από τα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην περιοχή Λεβιάθαν (ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο).
Η πίεση στην αδύναμη Ελλάδα από την πλευρά των ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ είναι:συμφωνείστε για μοιρασιά του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και ξεκινήστε αμέσως από κοινού έρευνες και στη συνέχεια σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Μάχη χαρακωμάτων για να γλιτώσει ότι μπορεί από μια τέτοια επαχθή συμφωνία δίνει η Ελληνική κυβέρνηση, αναζητώντας νέες συμμαχίες στην περιοχή (αυτός ήταν και ο λόγος της πρόσφατης σύσκεψης Παπούλια στο Ισραήλ).
Ένας από τους συμμάχους της Ελλάδας στο μέτωπο ΗΠΑ – Τουρκίας- ΔΝΤ είναι το Ισραήλ, που συνεργάζεται ήδη με την Κύπρο για την εξόρυξη των τεράστιων αποθεμάτων του φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ.
Το Ισραήλ, όπως και η Κύπρος – που επίσης σε ένα χρόνο το πολύ θα έχει μια τεράστια παραγωγή φυσικού αερίου προς εξαγωγή- βλέπουν την Ελλάδα σαν μεταφορικό κόμβο προς την Ευρώπη του φυσικού τους αερίου.
Όλα παίζονται για την Ελλάδα στην επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον, ενώ υψηλό κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με το θέμα του ορυκτού μας πλούτου δήλωσε σήμερα το μεσημέρι: "Οι πιέσεις είναι μεγάλες για συνεκμετάλλευση. Σαν γεγονός δεν πρέπει να το απορρίπτουμε αλλά απορρίπτουμε τους όρους που μας βάζουν".
Του Κώστα Χαρδαβέλλα