Την κατάργηση άλλων 1.500 φορέων του Δημοσίου υποσχέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους δανειστές της χώρας. Τι εξετάζει να καταργήσει η κυβέρνηση; Ακόμη και τα ΚΑΠΗ, τους ιστορικούς θεσμούς στήριξης της τρίτης ηλικίας που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ υπό την προτροπή της Μαργαρίτας Παπανδρέου στον σύζυγό της και τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Η δέσμευση για την κατάργηση των φορέων του Δημοσίου είναι «κρυμμένη» στις πίσω σελίδες της 4ης επικαιροποίησης του Μνημονίου και πιο συγκεκριμένα στο κείμενο που επισυνάπτεται μαζί με την επιστολή «προθέσεων» της Ελλάδας, που φέρει «φαρδιές πλατιές» τις υπογραφές του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος προς τους επικεφαλής του Eurogroup (Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ολι Ρεν) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ζαν Κλοντ Τρισέ).
Η αναφορά ...
είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη: «Η προσοχή μας θα στραφεί στο να κλείσουν περισσότερες από 1.500 δημόσιες υπηρεσίες, εποπτευόμενοι φορείς υπουργείων, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης»! Η φράση αυτή παραπέμπει ουσιαστικά στο κλείσιμο διάφορων κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ακόμη και το κλείσιμο των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, όπως είναι για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατεδαφίζονται πλέον βασικά στηρίγματα του κοινωνικού κράτους, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, να έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλες περικοπές των υπηρεσιών στήριξής τους από την Πολιτεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για κλείσιμο των ΚΑΠΗ είχε υποβληθεί σχετικά πρόσφατα (στα μέσα του 2010) και από τον κ. Προβόπουλο και τώρα επανέρχεται από το «παράθυρο», μέσα σε έναν «κυκεώνα» μέτρων και περιορισμών που επιβάλλει το 4ο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Τα ΚΑΠΗ αποτέλεσαν μια από τις ιστορικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου (η φράση «τιμημένα γηρατειά» ανήκει στον ίδιο), στην οποία πρωτοστάτησε η σύζυγός του Μαργαρίτα, μητέρα του σημερινού πρωθυπουργού...
Στο κείμενο του Μνημονίου τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει νομοσχέδιο για το κλείσιμο των φορέων εντός του Ιουλίου και να το έχει θεσμοθετήσει με ψήφιση στη Βουλή εντός του Αυγούστου. Μάλιστα αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι οργανισμοί που θα κλείσουν, θα συγχωνευθούν ή θα συρρικνωθούν, όπως είναι ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ και η ΕΡΤ.
Στο αγγλικό κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στους 77 φορείς που ήδη εξαγγέλθηκε ότι κλείνουν και στους 7.000 υπαλλήλους που απασχολούσαν έως τώρα και οι οποίοι βρίσκονται «με το ένα πόδι» στην ανεργία.
Εργασιακή εφεδρεία
Ολοι αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται στους 1.500 φορείς που βαίνουν προς κατάργηση αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας, αφού με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κατάργηση των φορέων στους οποίους εργάζονται σημαίνει ότι θα μπουν σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Πρόκειται για τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να πληρώνει για έναν χρόνο τον δημόσιο υπάλληλο με το 60% του βασικού μισθού και στη συνέχεια να τον απολύει, αφού πρώτα μέσω ΑΣΕΠ θα έχει κριθεί ακατάλληλος για οποιαδήποτε άλλη θέση εργασίας στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, στο μεταφρασμένο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου δεν χρησιμοποιείται η λέξη «απόλυση», αλλά η λέξη «αποχώρηση»...
Στο επίμαχο σημείο για τους «πλεονάζοντες» υπαλλήλους του Δημοσίου το μεταφρασμένο κείμενο ξεκαθαρίζει ότι όσοι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν να μεταταχθούν με το καθεστώς 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (το οποίο ειδικά για φέτος είναι 1 προς 10), «θα αντιμετωπιστούν με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού)».
Στα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται υπάρχει η τοποθέτηση τοποτηρητών «οικονομικών ελεγκτών» στα υπουργεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα αφορά και τις ΔΕΚΟ και το οποίο θα πρέπει να είναι «σε αρμονία» με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που σημαίνει και νέα μείωση αποδοχών στο Δημόσιο.
Επίσης προβλέπονται νέες αυξήσεις (το λιγότερο 25%) στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα στο σκέλος αυτό τονίζεται ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη πρόταση από το υπουργείο Εργασίας για αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το ταμείο πρόνοιας και καταβολής εφάπαξ. Η λογική της αναθεώρησης είναι να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις ακόμα και κάτω από το όριο του 20% επί του συνόλου της κύριας σύνταξης, που ήθελε η κυβέρνηση να ισχύσει, και στην ουσία να μετατραπούν σε μιας μορφής επίδομα.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι θα κυνηγούν όσους χρωστάνε
Αντιμέτωποι με ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές θα βρεθούν όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών βγαίνει στο κυνήγι των μεγαλοοφειλετών της Εφορίας, καταργώντας κάθε έννοια φορολογικού απορρήτου, καθώς ρίχνει στη μάχη των εσόδων και ιδιώτες!
Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του ίδιου του κ. Βενιζέλου, έγινε γνωστό ότι όλοι οι «ανεξάρτητοι» συνεργάτες (δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές) πρόκειται να αξιοποιηθούν για να προχωρήσει ο έλεγχος φορολογουμένων και επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι η «πίτα» με τα ληξιπρόθεσμα έχει φτάσει τα 41,1 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 37 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 14.700 οφειλέτες, που ο καθένας έχει οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.
Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, η εντολή που δόθηκε στους ελεγκτές είναι να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προχωρήσουν σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις και κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας
Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/2011/07/blog-post_4412.html#ixzz1Rn5ZjNgv