x

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Υπεγράφη η πρώτη απόφαση για απόσυρση 315 αλιευτικών σκαφών και χρηματοδότηση των ιδιοκτητών τους


Η πρώτη απόφαση, για απόσυρση 315 αλιευτικών σκαφών και χρηματοδότηση των ιδιοκτητών τους, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας, υπεγράφη σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.


Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας είναι...
συγχρηματοδοτούμενο από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει 274 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 202, δίνονται από την κοινότητα.


Έως σήμερα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013, έχουν ενταχθεί 42 έργα, συνολικής δαπάνης 117.775.102,66 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 42,97%.


Επίσης έως τώρα, οι νομικές δεσμεύσεις (σσ τα χρηματικά κονδύλια που έχει ζητήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να κρατηθούν από το υπουργείο Οικονομικών για ενταγμένα έργα) φτάνουν τα 91.609.695,90 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 33,42%.


Σημειώνεται ότι για να ακολουθήσουν οι πληρωμές από το πρόγραμμα, χρειάζονται κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και αφού ακολουθήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος από πολίτες που θα ήθελαν να ενταχθούν σε κάποια από τα επιδοτούμενα προγράμματα, θα ακολουθήσει ο έλεγχος για να δοθούν τα χρήματα.


Ο στόχος της χρηματοδότησης για απόσυρση των αλιευτικών σκαφών από την ΕΕ είναι να μειωθεί ο αλιευτικός στόλος να υπάρξει μείωση της αλίευσης ώστε να ανακάμψουν τα ιχθυοαποθέματα.


Ωστόσο τα χρήματα που θα λάβουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επαγγελματίες αλιείς θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν είτε για να πάρουν κάποιο άλλο σκάφος είτε για να αναπτύξουν άλλες αλιευτικές δραστηριότητες.


Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την ένταξη στο Πρόγραμμα των πρώτων 315 επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, με βάση τις προτεραιότητες που έθετε η πρόσκληση, και χρηματοδότηση τους με ποσό συνολικού ύψους 18.768.647,88 ευρώ ώστε να προχωρήσουν στην άμεση διάλυση των σκαφών τους.


Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 7.680.805,09 ευρώ για την μείωση κατά 116 των σκαφών που δραστηριοποιούνται σε κλειστούς κόλπους, σε 826.546,30 ευρώ για την μείωση κατά 54 των σκαφών που είναι κάτω των 7 μέτρων και σε 10.261.296,49 ευρώ για την μείωση κατά 145 των σκαφών που είναι παλαιότερα των 15 ετών. Από τα ανωτέρω σκάφη τα 111 είναι βιντζότρατες οι οποίες λαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση.


Εντός της επόμενης εβδομάδας η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων του ΕΠΑΛ θα ολοκληρώσει την αποστολή των αποφάσεων στις Υπηρεσίες Αλιείας των αρμόδιων περιφερειακών ενοτήτων προκειμένου να ενημερωθούν από αυτές οι δικαιούχοι και να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των αποσύρσεων.


Η αξιολόγηση των φακέλων των αλιέων συνεχίζεται, ώστε να εκδοθούν και οι επόμενες αποφάσεις ένταξης που θα καλύπτουν επίσης σημαντικό αριθμό δικαιούχων που έχουν αιτηθεί την διάλυση των σκαφών τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης έχει επίσης ήδη έτοιμο σχέδιο δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων για επιδότηση των ιχθυοκαλλιεργειών και υδατοκαλλιεργειών με το ποσό των 44 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων με το ποσό των 33 εκατ.ευρώ.