x

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Βενιζέλου: «Ήταν προγραμματισμένο» ... να τα σπάσουμε!


Αν και ο υπουργός Oικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η διακοπή των συνομιλιών με την αντιπροσωπεία της Τρόικα ήταν λίγο έως πολύ... προγραμματισμένη εντούτοις η κρισιμότητα των καταστάσεων και ιδιαίτερα προ της μετέωρης καταβολής της επόμενης δόσης μόνο προγραμματισμένη δεν είναι. 


Και εν τέλη εάν ήταν προγραμματισμένη γιατί δεν το γνώριζε κανείς πριν; 


Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι...
δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης με τους εκπροσώπους της τρόικας. 


Αντίθετα είπε πως οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε "φιλικό και δημιουργικό κλίμα", ενώ ουσιαστικά δεν πρόκειται καν περί διαπραγματεύσεων αλλά περί «θεσμικών συζητήσεων» παραδεχόμενος όμως ότι «δεν μπορέσαμε να τα βρούμε στα νούμερα». 


Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα και εισπρακτικά μέτρα, θα εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα και πρόσθεσε ότι αν οι πολίτες βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, θα αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση. 


Υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα που απασχόλησε την Τρόικα ήταν η ύφεση και επανέλαβε ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων: «Η ύφεση κινείται κοντά στο 5% και αυτό αλλάζει πολλά δεδομένα».


Είναι όμως έτσι;


Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφωνία δεν ήταν μόνο στα «νούμερα» αλλά οι ελεγκτές πράγματι ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση των αποκλίνων στόχων που έχουν δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό (άνοιγμα 2 δισ. € ) αλλά ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων.


Άρα για να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη εμρηνεία των όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο πλαίσιο των «φιλικών θεσμικών συζητήσεων μας ζητήθηκαν νέα μέτρα αλλά πάντα φιλικά εμείς αρνηθήκαμε»! 


Ταυτόχρονα αν και οι ελεγκτές της τρoίκας ενημερώθηκαν ότι το θέμα να διευθετηθεί σε επίπεδο Eurogroup εντούτοις έγινε γνωστό πως αυτοί θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες για τη συνέχιση των «θεσμικών συζητήσεων» οι οποίες εξελίσσονται –κατά τον υπουργό Οικονομικών- δημιουργικά! 


Η τρύπα στον προϋπολογισμό του κράτους που εντοπίστηκε να έχει άνοιγμα 2 δισ. € και τα χρήματα αυτά επιμένει η τρόικα ότι πρέπει να ανασυρθούν μέσα από ένα νέο καλάθι νέων μέτρων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. 


Σαν να μην έφτανε αυτό οι χρηματοροές του ελληνικού δημοσίου θα αγγίξουν το απόλυτο μηδέν στα τέλη του μηνός, εάν δεν καταβληθεί η έκτη δόση –κάτι που σημαίνει ότι δε θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις- η οποία όμως μένει στον αέρα εξαιτίας της «προγραμματισμένης» διακοπής των συζητήσεων. 


Σίγουρα το σκηνικό που προδιαγράφεται είναι σκηνικό αντιφάσεων και τραγελαφικών καταστάσεων. 


Την ώρα που ο πρωθυπουργός προσφέρει νερό στη Λιβύη ο από το Παρίσι όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά ουσιαστικά ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας αντάρτικο απέναντι στην τροίκα αντάρτικο το οποίο όμως ταυτόχρονα δεν γνωρίζει κανείς εάν πρόκειται για πραγματική πολιτική πράξη ή απλά ένας ελιγμός για το προσωπικό του προφίλ. 


Αμφίβολης αποτελεσματικότητας, γιατί όπως εξηγούν ξένοι οικονομικοί αναλυτές, όταν η ΕΕ αντιληφθεί ότι είναι πιο φθηνό να διασώσει τις τράπεζές της από την Ελλάδα θα προτιμήσει το πρώτο...


Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, αλλά το χειρότερο είναι ότι παίζει σαν πέντε χρονών παιδί...!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: