x

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Καταλήψεων συνέχεια για 97 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και 680 σχολεία - Ξανάκλεισε η Φιλοσοφική, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον Νόμο-Πλαίσιο


Δεν εκτονώνεται αλλά αντίθετα φαίνεται να «φουντώνει» η ένταση σε σχολεία και πανεπιστήμια, παρότι μπήκε ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου και στα ανώτατα Ιδρύματα σε λίγο θα τεθεί θέμα... εξαμήνου! 


Στα πανεπιστήμια οι καταλήψεις παραμένουν 96, αλλά...
σε πολλές μεγάλες σχολές της χώρας που έχουν ανοίξει, φοιτητικές παρατάξεις επανέρχονται τώρα με αιτήματα για νέες καταλήψεις, όπως στην Φιλοσοφική της Αθήνας, που έκλεισε ξανά πριν από λίγο, σήμερα Τρίτη, το απόγευμα. 


Παράλληλα, στα σχολεία οι καταλήψεις αυξήθηκαν και σήμερα είναι 680 πανελλαδικά, από τις οποίες οι 280 είναι στην Αττική. 


Ξανάκλεισε η Φιλοσοφική


Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών έκλεισε ξανά, σήμερα, καθώς η γενική συνέλευση των φοιτητών της πήρε απόφαση για νέα κατάληψη, με ψήφους 488 έναντι 265. Αντίστοιχη κίνηση αναμένεται εντός των ημερών, όπως λένε στο «Βήμα» πανεπιστημιακοί, και στο Χημικό τμήμα του Ιδρύματος. 


Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ζητάει από τους καθηγητές των ΤΕΙ τη συνεισφορά τους σε διδακτικό έργο και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, καθώς δεν είναι εύκολο να αυξηθεί το προσωπικό τους όπως ζητούν τα Ιδρύματα. 


Συγκεκριμένα, με έγγραφο του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου προς τους προέδρους των ΤΕΙ, ζητείται:


- να υπάρξει συνδιδασκαλία τόσο στα θεωρητικά όσο και στα εργαστηριακά μαθήματα μεταξύ των Τμημάτων της ίδιας Σχολής.


- ο αριθμός των παρακολουθούντων φοιτητών σε εργαστηριακές ασκήσεις από 15 (δεκαπέντε), που προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 36 του Π.Δ. 160/2008, να ανέρχεται στους 25 (είκοσι πέντε).


Επιπλέον ο κ. Παπάζογλου υπενθυμίζει ότι: «Για τη λήψη πτυχίου, ο σπουδαστής παρακολουθεί επιτυχώς πρόγραμμα σπουδών μέχρι 40 μαθήματα συμπεριλαμβανομένης και της πτυχιακής εργασίας, στα οποία περιλαμβάνονται μέχρι 10% κατ΄ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία διδάσκονται μετά το 4ο εξάμηνο».


Με το ίδιο έγγραφο, απευθύνει παράκληση σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό για την «κατά το δυνατόν συνεισφορά σε διδακτικό έργο -έστω και στο ελάχιστο- και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων».


Εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια


Εν αναμονή, πάντως, της ανακοίνωσης του νέου εκλογικού συστήματος για τις νέες διοικήσεις στα πανεπιστήμια, που θα δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας από το υπουργείο Παιδείας, οι συζητήσεις για την εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο στα ΑΕΙ συνεχίζονται. 


Το Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα απέναντι στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας», την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα, στο κεντρικό του κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου 30, στα Προπύλαια.


Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) έστειλε σήμερα επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, ζητώντας άμεση συνάντηση για το νέο μισθολόγιο του κλάδου. Η Ομοσπονδία ζητάει «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης του διαλόγου για το νέο ειδικό μισθολόγιο των Λειτουργών του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας».


Προβλήματα διαπιστώνονται όμως και στα ΤΕΙ, οι διοικήσεις των οποίων έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο Παιδείας με επιστολή τους ότι σύντομα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. 


Σήμερα, έπειτα από έκτακτη συνέλευση, το ΤΕΙ Κρήτης ενημέρωσε με τη σειρά του το υπουργείο, ότι «χωρίς μαθήματα και εργαστήρια θα μείνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης εάν δεν εγκριθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκτάκτων εκπαιδευτικών».





Μάρνυ Παπαματθαίου
Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: