Στον... ύπνο έπιασαν τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ οι "3" οι οποίοι κινήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα φροντίζοντας να μην διαρρεύσει το παραμικρό από την κίνηση τους.
Οι αρχικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση έγιναν πριν από μερικές ημέρες.
Κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις...
που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου, οι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους καθώς δεν είχαν ακόμη καταλήξει.
Ωστόσο η υπουργός Παιδείας τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον Πρωθυπουργό και του ανακοίνωσε ότι οι "3" προτίθενται να δημοσιοποιήσουν το σχετικό άρθρο.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Παπανδρέου δεν ήταν αρνητικός στην κίνηση αυτή.
Όπως διαβεβαιώνουν οι "3" «αν έλεγε όχι, δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσουμε, καθώς ο στόχος δεν ήταν να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό, αλλά να λειτουργήσουμε ενισχυτικά».
Ήδη πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται την κίνηση αυτή ως απαρχή «συγκρότησης ενός μεταρρυθμιστικού ρεύματος» εντός του ΠΑΣΟΚ.
Ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα που συγκεντρώνει και άλλους πέραν των κορυφαίων: Από υπουργούς, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος μέχρι βουλευτές, όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Σάκης Οικονόμου, η Σοφία Γιαννακά κ.α οι οποίοι πιέζουν εδώ και καιρό για τολμηρές μεταρρυθμιστικές κινήσεις.
Κυβερνητικές πηγές πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό επιβεβαίωναν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε χθες το βράδυ από την Άννα Διαμαντοπούλου και χαρακτήρισε «θετική» την πρωτοβουλία τους.
"Είναι και χρήσιμο κορυφαία στελέχη να εκφράζουν απόψεις τους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και να ανοίγουν ιδεολογικά μέτωπα» ήταν το σχόλιο του συνεργάτη του Πρωθυπουργού.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, λειτούργησε ψύχραιμα και άμεσα, σπεύδοντας να υποβαθμίσει πολιτικά την κίνηση αυτή αλλά και να επισημάνει ότι ανήκουν στην "ίδια γενιά".
Με γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε ως «πολύ θετική" την πρωτοβουλία των τριών και επεσήμανε με νόημα: «Το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα».
Είναι προφανές ότι η αντίδραση Βενιζέλου είχε ως στόχο να σχηματοποιήσει στην κοινή γνώμη την εικόνα ότι ο ίδιος είναι ο «ένας πόλος» αναγνωρίζοντας ότι ο έτερος είναι οι 3 υπουργοί. Παράλληλα, με την δημόσια θετική αναφορά του στην κίνηση των "3", αφαιρεί από οιονδήποτε (βουλευτή, υπουργό) που μπορεί να επηρεάζει, την διάθεση να επικρίνουν την σύμπηξη μετώπου εκ μέρους των τριών υπουργών.
Μια άποψη που δεν φαίνεται να ενστερνίζονται όσοι είναι "εκτός". Για την ακρίβεια, υπουργοί όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης – θα ήθελε πολύ να συμπεριληφθεί στον κύκλο των μεταρρυθμιστών – ο Χρήστος Παπουτσής ή ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και στελέχη όπως ο παραιτηθείς βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης εμφανίζονται να "πνέουν τα μένεα" κατά των 3. Είναι τώρα προφανές ότι οι λεγόμενοι επίδοξοι "δελφίνοι" (Χρυσοχοίδης, Παπουτσής, Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη) έχασαν την ευκαιρία να πρωτοστατήσουν εσωκομματικά και πρέπει να αναμένει κανείς την επόμενη κίνηση τους, προκειμένου να καταγραφούν στην συνείδηση της κομματικής κοινής γνώμης.
Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές ξεκίνησαν ήδη. «Είναι ανεπίτρεπτη η συμπεριφορά τους» σχολίαζε έμπειρος βουλευτής και κομματικό στέλεχος που διάκειτο θετικά έναντι των «τριών». Ενώ επί της ουσίας συμφωνεί με όσα αναφέρουν στην επιτολή τους οι τρεις υπουργοί, το εν λόγω στέλεχος επέκρινε την επιλογή της ημέρας, κατά την οποία δημοσιεύονταν συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα («Πρώτο θέμα». «Ήταν πολύ καλή συνέντευξη και ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Οι 3 αποδυνάμωσαν επικοινωνιακά το μήνυμα αυτό» σημείωνε.
Άλλο μεγαλοστέλεχος ασκούσε δριμύτατη κριτική στους «3»: «Είναι προϊόντα τυχοδιωκτισμού! Τι πιστεύουν; Ότι θα πάρουν το ΠΑΣΟΚ; Δεν τους αναγνωρίζει κανείς! Μα αυτά που κάνουν θυμώνουν πολύ κόσμο από τους παπανδρεϊκούς και θα πάνε στο Βενιζέλο. Θα τους πάρει το κόμμα ο Μπένι πανηγυρικά!» έλεγε με έμφαση το εν λόγω μεγαλοστέλεχος.
Ειρήσθω εν παρόδω, ως προς την συνέντευξη του Πρωθυπουργού, οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές εξέφραζαν την έντονη απογοήτευση τους. «Δεν είναι δυνατόν να τον οδηγούν σε κατάσταση αυτοκτονίας» έλεγε με νόημα εμπειρότατος πολιτικός που έχει θητεύσει πλάι σε πρωθυπουργούς. «Είναι δυνατόν να λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας "δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα;". Όποιοι του το εισηγήθηκαν οδηγούν τον Παπανδρέου σε πολιτικό αφανισμό» έλεγε σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου