Σαφέστατο τελεσίγραφο στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε από εδώ και πέρα αν δεν εγκριθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έστειλαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Με απόλυτη σαφήνεια έθεσαν τους όρους τους και αυτοί είναι: Αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα παρότι αυτοί διαφωνούν πρέπει να γίνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου, 4 ή 5 του μήνα.
Το ερώτημα θα πρέπει να...
είναι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή όχι.
Σε κάθε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει όχι μόνο τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης αλλά ούτε κάν την 6η δόση του τρέχοντος δανείου.
Ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν επισημαίνοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας και των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ κάτι για το οποίο αν το αποφασίσουν αυτοί (σ.σ. οι Ελληνες) είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.
Σε αντίθετη περίπτωση, υπογράμμισαν, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Πάντως, όπως σημείωσαν, η απόφαση του Παπανδρέου να προκηρύξει το δημοψήφισμα άλλαξε την ψυχολογική κατάσταση που είχε επιτευχθεί με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Ενα ακόμη σημείο το οποίο επισήμαναν και οι δύο ηγέτες είναι η προτροπή τους προς τις Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να «τα βρουν».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί το δείπνο εργασίας που ολοκληρώθηκε λίγο μετα τις 11 το βράδυ.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί καθώς και οι Μανουέλ Μπαρόζο και Μάριο Ντράγκι (νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και Κριστίν Λαγκάρντ.
Σαφείς πληροφορίες έκαναν λόγο για βαρύ κλίμα και τελεσίγραφα τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο για την τήρηση από την πλευρά της Ελλάδας στο ακέραιο της συμφωνίας που επετεύχθη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Οι εταίροι μας επισήμαναν στον Παπανδρέου τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει με την απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, όχι μόνον για το ενδεχόμενο να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία αλλά κυρίως για τις συνέπειες που ήδη διαπιστώνονται για τη συνολική οικονομία της Ευρώπης και για την αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον Παπανδρέου να ανακαλέσει το δημοψήφισμα και να περάσει τη δανειακή σύμβαση από τη Βουλή.
Του υπέδειξαν δε αν θέλει μετά, να προκηρύξει δημοψήφισμα με ένα γενικό ερώτημα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι στο οποίο αναμένεται να συγκεντρωθεί μεγάλη πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και μπροστά στην επιμονή του Παπανδρέου του επισήμαναν ότι πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου