x

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σύλληψη μελών διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών (φωτογραφίες)


Συνελήφθησαν τέσσερις Μαυροβούνιοι, μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε και διακινούσε ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.


Βρέθηκαν κινήσεις λογαριασμώνάνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 65.000 σε μετρητά. 


Στην υπόθεση εμπλέκονται...


άλλα τρία άτομα, οι αρχηγοί της οργάνωσης.


Η οργάνωση, που δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2005, ναύλωνε πλοία για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. 


Η επιχείρηση σύλληψής τους έγινε το απόγευμα της Τρίτης στη Βούλα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίζεται, εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, επίσης υπήκοοι Μαυροβουνίου, που αποτελούν τους αρχηγούς της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. 


Με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των επτά ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους:


Συλληφθέντες 


KAPETANOVIC Duro του Krsto και της Cidja γεν. 04-06-1991 στο Μαυροβούνιο
DUDIC Damjan του Dragan και της Zoja, γεν. 04-05-1986 στο Kotor Μαυροβουνίου
SAMARDZIC Sasa του Smiljan και της Nadja, γεν. 26-10-1990 στη Σερβία, υπήκοος Μαυροβουνίου
DUDIC Srdana του Dragan και της Zoja, γεν. 08-02-1982 στο Μαυροβούνιο


Συγκατηγορούμενοι, μη συλληφθέντες


SARIC Darko του Miro γεν. 21-10-1970 στο Μαυροβούνιο
RADULOVIC Rodoljub του Ljubomir, γεν. 03-11-1948 στο Risan, Kotor Μαυροβουνίου
SOKOVIC Goran, γεν. 05-12-1971 στο Μαυροβούνιο




Τι έδειξαν οι έρευνες 


Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που προηγήθηκε της σύλληψης, οι τέσσερις νεαροί σπούδαζαν σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών στην Αθήνα και δεν εργάζονταν, έχοντας αναλάβει το ρόλο της νομιμοποίησης των κερδών της οργάνωσης. 


Διακινούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών, τοποθετούσαν χρήματα σε τραπεζικές θυρίδες και είχαν αγοράσει πολυτελή ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας. 


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις δύο ιδιόκτητες πολυτελείς κατοικίες τους στη Βούλα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε πλήθος εγγράφων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων, εγγράφων και παραστατικών κίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών -βρέθηκαν κινήσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ- μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 65.000 ευρώ σε μετρητά. 


Επίσης, βρέθηκαν δύο πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, τα οποία και κατασχέθηκαν ως προϊόντα που προέρχονταν από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. 


Τόσο οι τέσσερις συλληφθέντες όσο και τα τρία αρχηγικά μέλη κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων κατ' εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ' επάγγελμα, εντός των πλαισίων της εγκληματικής οργάνωσης, για λογαριασμό και προς όφελος αυτής. 


Επίσης, εισαγωγή στην επικράτεια ναρκωτικών ουσιών, αγορά, κατοχή και πώληση από κοινού, κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες. 


Σε ό,τι αφορά τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, το Δεκέμβριο του 2009, ύστερα από συνεργασία του ΣΔΟΕ και Αρχών του Περού και της US DEA, κατασχέθηκε στη χώρα μας ποσότητα 20 κιλών κοκαΐνης που επιχείρησε να διακινήσει. 


Στις αρχές του 2009, οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν 215 κιλά κοκαΐνης, ενώ το ίδιο έτος οι Αρχές της Ουρουγουάης με τη US DEA κατάσχεσαν περισσότερους από 2 τόνους κοκαΐνης, ανοιχτά στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε πλοίο που είχε ναυλώσει η οργάνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: