x

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μετά την ψυχολογική τρομοκρατική προπαγάνδα των αφεντικών, η ακροδεξιά κυβέρνηση νενέκων στήνει στο απόσπασμα και τους αγρότες!


Οι αγρότες ο επόμενος στόχος της τροικανής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΛάΟΣ-ΝΔ

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ «ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΒΙΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΛΙΣ... 132 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ»
Μετά τα «Καγιέν» (και) οι πισίνες... οδηγούν τους αγρότες στο γκισέ της Εφορίας
* Την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέα φορολογική επιβάρυνση των αγροτών με εντολή της τρόικας
Αίσθηση, πολλές συζητήσεις και ακόμη περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησε χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο σε αγροτικό χωριό 3.000 κατοίκων στον Δήμο Κιλελέρ του νομού Λάρισας έχουν βρεθεί περίπου 30 πισίνες!
Το χωριό δεν κατονομάζεται αλλά... καθώς στο ρεπορτάζ υπάρχει φωτογραφία από το πρόγραμμα Google Earth με βίλες και πισίνες, ο αναγνώστης οδηγείται στο συμπέρασμα πως οι βίλες και οι πισίνες ανήκουν σε αγρότες και μάλιστα σε αγρότες που δηλώνουν «φτωχοί» στην Εφορία αφού όπως η εφημερίδα επισημαίνει «το μέσο ετήσιο εισόδημα των αγροτών είναι 132 ευρώ το μήνα».
Στο νομό Λάρισας είναι γνωστό πως βίλες και πισίνες υπάρχουν μόνο στην έδρα του Δήμου Κιλελέρ, τη Νίκαια. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας βεβαιώνει μιλώντας στην «Ε» ότι καμία από τις πισίνες δεν ανήκει σε αγρότη αλλά σε γνωστούς επιχειρηματίες και βιομήχανους της Λάρισας που εδώ και χρόνια έχουν εγκατασταθεί στη Νίκαια. Αντίθετα, στο χωριό Κιλελέρ «υπάρχουν μόνο ποτίστρες για πρόβατα και χηνάρια!», επισημαίνει ο κ. Ρ. Κομήτσας.
Αυτό όμως δεν μπορεί να το γνωρίζει ο αναγνώστης της εφημερίδας που δεν έχουν ιδία αντίληψη για το νομό Λάρισας. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «αγροτικό χωριό 3.000 κατοίκων στον Δήμο Κιλελέρ» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Έτσι, στο νου του αναγνώστη συνδέονται συνειρμικά οι πισίνες (δηλαδή ο πλούσιος τρόπος ζωής) με το Κιλελέρ, το χωριό που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες των Θεσσαλών κολίγων και τη φοροδιαφυγή. Κι αυτό σε μια εποχή που η φοροδιαφυγή είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στον δημόσιο βίο.
Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την περίφημη υπόθεση των τζιπ Πόρσε Καγιέν: ο πρώην σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, καθηγητής κ. Ηρ. Πολεμαρχάκης είπε σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας ότι «στη Λάρισα υπάρχουν αναλογικά τα περισσότερα τέτοια υπερπολυτελή τζιπ απ’ οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη». Ο κ. Πολεμαρχάκης συνδύασε κι αυτός τα τζιπ με τους αγρότες αλλά τελικά όπως η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε οι ισχυρισμοί του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζονται πάντως σε μια εποχή που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι επίκειται ριζική αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των Ελλήνων αγροτών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες την αλλαγή αυτή έχει ζητήσει η τρόικα και έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που προβλήθηκε κατά κόρον χθες από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, βασίζεται σε απόσπασμα της ομιλίας που εκφώνησε ο κ. Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ (εκεί όπου ο πρώην ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα της μίζας «4-4-2»).
Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία «οι έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ τον χρόνο από αγροτικές επιχειρήσεις είναι μόλις... 40 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Στο σύνολο των 1.031.792 ατόμων που δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές επιχειρήσεις, προκύπτει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα... 1.578 ευρώ τον χρόνο ή 132 ευρώ τον μήνα! Από αυτούς οι 900.000 εμφανίζουν εισόδημα 815 ευρώ τον μήνα.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ταιριάζουν όλα αυτά με τις καμιά τριανταριά πισίνες που βρίσκουμε σε ένα αγροτικό χωριό 3.000 κατοίκων», διερωτήθηκε ο κ. Καραβίτης στην εν λόγω εκδήλωση, ενώ στο ρεπορτάζ δίνεται η εξής διευκρίνιση: «όσο για το χωριό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραβίτης βρίσκεται στον Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λάρισας και σίγουρα δεν αποτελεί τη μοναδική παρόμοια περίπτωση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες».
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η φοροδιαφυγή στον αγροτικό τομέα «βασίζεται στο γεγονός ότι οι αγρότες δεν υποχρεούνται από τον νόμο να τηρούν βιβλία και στοιχεία, βάσει των οποίων και να φορολογούνται. Η φορολόγησή τους προκύπτει τεκμαρτά, μέσα από μια δαιδαλώδη νομοθεσία και «σύνθετες» διαδικασίες εξολογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, βάσει εγκυκλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο κτλ. Ένα καθεστώς που ευνοεί άλλου είδους παρατράγουδα, την «ψαλίδα» τιμών στα αγροτικά προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι σε πολύ χαμηλή τιμή και φτάνουν στον καταναλωτή σε πολύ υψηλή.
Το ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Καραβίτης, είναι το εισόδημα εκείνων που εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα οπωροκηπευτικά. Τα μεγάλα κέρδη καταλήγουν στην τσέπη του εμπόρου, που διαθέτει μάλιστα νομιμότατα παραστατικά, χωρίς να ανησυχεί μήπως η Εφορία τον ελέγξει και δεν τον βρει «εντάξει». Ωστόσο όλο αυτό το σύστημα βασίζεται στο γεγονός ότι ο αγρότης έχει ειδικό καθεστώς φορολόγησης και δεν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και στοιχεία, βάσει των οποίων θα φορολογείται. Ενα πρόβλημα που ξεκίνησε κάποτε, όπως είπε ο κ. Καραβίτης, με αγαθές προθέσεις, δηλαδή την ελάφρυνση της φορολογίας των φτωχών αγροτών. Με τη διαφορά ότι οι φτωχοί αγρότες έτσι κι αλλιώς δεν θα πλήρωναν φόρο. Ενώ τώρα, έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, οι φτωχοί αγρότες δεν ξεχωρίζουν ούτε από τους αγρότες με υψηλά εισοδήματα που θα έπρεπε να επιβαρύνονται με φόρο ούτε από τους πλούσιους εμπόρους. Σημειώνεται ότι το ίδιο σύνθετη, χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι – όπως είπε ο κ. Καραβίτης – και η διαδικασία των ελέγχων».
ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Σε πλήρη διάψευση του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» προχώρησε χθες ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αγρότης που να έχει πισίνα στο σπίτι του και πως οι πισίνες που υπάρχουν στη Νίκαια, ανήκουν σε επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Μάλιστα, ο κ. Κομήτσας έστειλε επιστολή προς τον διευθυντή της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στην οποία τονίζει:
«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά
Με λύπη μας διαβάσαμε στο φύλλο της 16ης Δεκεμβρίου 2011 της έγκριτης εφημερίδας σας το δημοσίευμα με τίτλο «Τριάντα πισίνες στο...Κιλελέρ – το έπος της φοροδιαφυγής» στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το ιστορικό Κιλελέρ έχει γεμίσει πισίνες και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα φοροδιαφυγής που «βασιλεύει» στην Ελλάδα.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποτροπή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων ότι δεν υπάρχει καμία πισίνα στο χωριό Κιλελέρ, που αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου Κιλελέρ και ως τόπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων, στις 6 Μαρτίου του 1910, συνιστώντας φωτεινό φάρο για τους αγρότες κάθε εποχής και για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Πισίνες υπάρχουν μόνο στη διοικητική έδρα του Δήμου Κιλελέρ, τη Νίκαια, η οποία απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας και έχει εξελιχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε σημαντικό προάστιο του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Θεσσαλίας προσφέροντας ένα θαυμάσιο περιβάλλον με ασφάλεια, καθαριότητα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσους επιδίωξαν να μείνουν μακριά από τα τσιμέντο, το θόρυβο και τη ρύπανση της πόλης.
Οι πισίνες που φαίνονται από τις δορυφορικές εικόνες ανήκουν σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια (βιομηχάνους, επιχειρηματίες κ.α.), οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν στη Νίκαια και όχι στη Λάρισα, εκτιμώντας το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, τις αναβαθμισμένες διοικητικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή μας.
Μπορώ, μάλιστα, να σας διαβεβαιώσω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως αγρότης – κάτοικος της Νίκαιας, που να διαθέτει πισίνα στο σπίτι του και πως ούτε η Νίκαια, ούτε φυσικά το Κιλελέρ, αποτελούν, όπως εμφανίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, παραδείγματα της δήθεν φοροδιαφυγής των αγροτών στη σύγχρονη Ελλάδα.
Αντιθέτως, το Κιλελέρ και η Νίκαια αποτελούν σημεία αναφοράς στην Ελλάδα της υπαίθρου, σε μία Ελλάδα που, παρά τα σημεία των καιρών, επιμένει να μοχθεί, καθημερινά, και να αγωνίζεται, ώστε τα παιδιά μας να έχουν μέλλον. Αυτό κάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, που, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας δείχνοντας το δρόμο για το πώς μπορεί ο τόπος μας να βγει από την κρίση».
Ο ΑΡ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ
«Προάγγελο φορολογικής επιβάρυνσης των αγροτών», θεωρεί το ρεπορτάζ ο υπεύθυνος Αγροτικού της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ κ. Άρης Αγραφιώτης, ο οποίος στέλνει το εξής «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση:
«Αν θέλουν να αυξήσουν τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών, να το πουν ευθέως και να σταματήσουν να συκοφαντούν με τέτοιου είδους δημοσιεύματα τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, επί της ουσίας το μόνο παραγωγικό κομμάτι της που έχει απομείνει στην Ελλάδα».
Από eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια: