x

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μπλόκο στις «μαύρες» επαύλεις - Πώς στηνόταν το κόλπο με τα δάνεια - πλυντήριο στην αγορά ακινήτων


Μπλόκο στις «μαύρες» επαύλεις
Ήταν κοινό μυστικό στην ελληνική τραπεζική αγορά: Όσοι ήθελαν να αγοράσουν μια έπαυλη με «μαύρο χρήμα» το οποίο ουδέποτε είχαν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις, εκταμίευαν ένα δάνειο, έβαζαν... ως εγγύηση τα μαύρα λεφτά τους, προχωρούσαν στη συναλλαγή και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι τα χρήματα από δάνειο, μπορούν να καλύψουν το πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτου. Αντίθετα, όποιος θα επιχειρούσε να αγοράσει ακίνητο με μετρητά, θα έμπαινε αυτομάτως στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών. Να λοιπόν τι έκανε το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο.

Ο υποψήφιος αγοραστής απευθύνεται στην τράπεζα. Βάζει ως εγγύηση τα μετρητά του (cash collateral) και εκταμιεύει ένα στεγαστικό δάνειο. Προχωρεί στην αγοραπωλησία. Στο συμβόλαιο αναγράφεται ότι το ακίνητο αποκτάται με δάνειο και ο πωλητής παραλαμβάνει την επιταγή που έχει εκδώσει η τράπεζα. Η απόκτηση του ακινήτου δηλώνεται κανονικά στο πόθεν έσχες και ο αγοραστής ξεπερνά τον σκόπελο του πόθεν έσχες επισυνάπτοντας τη βεβαίωση της τράπεζας για τη χορήγηση του δανείου. Αυτό το παράθυρο, επιχειρεί να κλείσει ο Προβόπουλος αναγράφοντας στην πράξη του διοικητή της Τ.τ.Ε τα εξής: ως δραστηριότητες που ενδεχομένως υποδηλώνουν ξέπλυμα χρήματος προστίθενται οι παρακάτω περιπτώσεις:

Ο πελάτης παρέχει άμεσα ρευστοποιήσιμες εξασφαλίσεις ως εγγύηση για τη λήψη δανείου αγοράς ή επισκευής ακινήτου Ο πελάτης μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για τη λήψη δανείου και στη συνέχεια μεταφέρει το ποσό στην Ελλάδα εμφανίζοντας το ως δάνειο προς αυτόν ή προς την επιχείρησή του.

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ και των τραπεζών, θα μπαίνουν υποχρεωτικά από εδώ και στο εξής και οι αγοραπωλησίες ακινήτων που γίνονται σε τίμημα εξαιρετικά υψηλό ή εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά με την εμπορική αξία του ακινήτου. Προφανώς, μέσω του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να παρακολουθείται όποιος πουλάει πολύ ακριβά ένα ακίνητο προφανώς για να καλύψει το πόθεν έσχες ή και αυτός που αγοράζει πολύ φθηνά είτε για να φοροαποφύγει είτε για να μην κληθεί να δικαιολογήσει υψηλό πόθεν έσχες.


Γιώργος Παλαιολόγος 
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: