Μπορεί η "πανστρατιά" που θα κηρύξει ο πρόεδρο της ΝΔ στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς όπως είχε κάνει τον Φεβρουάριο, να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και αντί να ενώσει να έχουμε την τρίτη κατά σειρά διάσπαση στη ΝΔ (μετά την ΔΗΣΥ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες);
"Μπορεί" λένε άριστα ενημερωμένοι και πολύπειροι περί των εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, καθώς θα υπάρξουν δύο παράγοντες οι οποίοι είναι από μόνοι τους διαλυτικόί: Τυχόν επιστροφή της Ν.Μπακογιάννη, του Σ.Μάνου, αλλά και του Γ.Καρατζαφέρη θα ενίσχυαν ... επικίνδυνα του φιλομνημονιανκό μπλοκο, πρακτικά θα σήμαιναν την πλήρη στράτευση υπέρ της τρόϊκας της ΝΔ, κάτι που ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών ακόμα και της νέας ΚΟ, ούτε θέλουν να ακούνε για τέτοιο ενδεχόμενο.
Ξέρουν ότι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος περαιτέρων συρρίκνωσης του κόμματος, αλλά πέραν αυτού έχουν πρόβλημα και με τους ψηφοφόρους τους. Προεκλογικά "πουλούσαν" συγκεκαλυμμένα βέβαια, αλλά το έκαναν, λόγω ανάγκης επιβίωσης, τις παλιές αντιμνημονιακές δάφνες και έδιναν ελπίδα ότι θα υπάρξει ... επαναδιαποραγμάτευση. Τώρα τι θα πούν;
Εκτός από αυτό υπάρχει και ο φόβος της Ντόρας. Πέρα από την "σκληρή" ομάδα των Α.Σπηλιωτόπουλου, Μ.Βαρβιτσιώτη, Κ.Χατζηδάκι, (η ... μεγάλη πολιτική προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Σ.Κεδίκογλου έμεινε εκτός Βουλής) και καμιά δεκαριά άλλοι που είναι οπαδοί της Ντόρας δεν υπάρχουν άλλοι φανατικοί υποστηρικτές της. Και ξέρουν ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Ντόρα επιστρέφοντας στη Βουλή (και ο Γ.Καρατζαφέρης σε μικρότερο βαθμό) θα είναι να επιδιώξουν την εκλογή δικών της ανθρώπων στην Κ.Ο. της ΝΔ.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν λόγους αποχώρησης αό το κόμμα ειδικά στελεχών που μπορούν άνετα να σταθούν μόνοι τους ή που φλερτάρουν με τους Ανεξάρτητους. Το πιθανότερο όμως είναι να υπάρξει ένα τρίτο κόμμα, πέρα από τη ΝΔ και τους Ανεξάρτητους, το οποίο θα εκφράζει μεν καθαρά αντιμνημονιακή πολιτική, αλλά θα απέχει και από την συνθηματολογία των Ανεξάρτητων.
Χωρίς να σημαίνει ότι οι Ανεξάρτητοι δεν είναι η "εύκολη λύση": Πλαισιώνοντας ένα επιτυχημένο ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικό σχήμα, αποφεύγουν την "ταλαιπωρία" της δημιουργίας νέου κόμματος.
Εν κατακλείδι, η "διεύρυνση" προς τις φίλα προσκείμενες δυνάμεις του Μνημονίου μπορεί να προκαλέσει ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις σε άλλο τμήμα της ΝΔ. Έτσι ή αλλιώς δεν υπάρχει πλέον η "συγκολλητική" ουσία της εξουσίας.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να ξαναδεί εξουσία μόνη της και είναι ζήτημα αν θα κατάφέρει να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα υπέρ του Μνημονίου μετεκλογικά (θεωρούνται σχεδόν βέβαιες οι εκλογές στις 10 ή 17 Ιουνίου).
Εν κατακλείδι, εάν η συγκρότηση του Κεντροδεξιού Μετώπου προχωρήσει, ενώ θεωρητικά θα γίνει για να αυξηθεί το 18,7%, υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί απώλειες η ΝΔ από τους οπαδούς της λαϊκής δεξιάς που θα θεωρήσουν ότι η ΝΔ αποκτά φιλομνημονιακό και νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα και να ενισχύσει είτε Ανεξάρτητους και Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή, είτε να υπάρχει ένας νέος κομματικός σχηματισμός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου