Άλλαξε το προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά την τουλάχιστον ατυχή και αδιάκριτη παρέμβαση του Βερολίνου στα ελληνικά πολιτικά πράγματα με τις «σκέψεις» της Άνγκελα Μέρκελ περί δημοψηφίσματος.
Όμως στη συνάντηση των G8 οι Ομπάμα και Ολάντ δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αναμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Ανάμεσα στις δύο αυτές εξελίξεις η χώρα εισήλθε και επίσημα από το Σάββατο 19 Μαΐου σε προεκλογικό κλίμα με την θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.
Έντονες αντιδράσεις για την ανοίκεια παρέμβαση Μέρκελ
Για πρώτη ίσως φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία όλα τα κόμματα, Δεξιάς και Αριστεράς συμφώνησαν πως οι «σκέψεις» Μέρκελ αποτελούν ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και πως θέτουν την χώρα προ ενός ωμού εκβιασμού.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων έχουν ως εξής:
Σχετικά με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ περί δημοψηφίσματος μαζί με τις εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ. Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του. Η πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό, είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».
«Η κυρία Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα -προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων των κρατών-μελών είναι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει την πρόταση περί δημοψηφίσματος: «Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα “ευρώ ή δραχμή”. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του “ευρωμονόδρομου” και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ. Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».
«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας» ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου