x

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Νέα ένταση στα τουρκο-συριακά σύνορα: Ανταλλαγές πυροβολικού Τουρκίας – Συρίας

Νέες ανταλλαγές πυροβολικού πριν από λίγη ώρα στα τουρκο-συριακά σύνορα. Δεν έχει γίνει γνωστή η περιοχή που έπεσαν οι τουρκικές οβίδες πυροβολικού, παρά μόνο ότι αυτές είχαν στόχους μέσα στη Συρία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί ακόμη,  οι αρχικές βολές προήλθαν από την πλευρά της Συρίας και το τουρκικό πυροβολικό ανταπάντησε με αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Firtina. 
Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή που εκτιμάται πως δεν βρίσκεται μακριά από την πόλη Akcakale -όπου είχε σημειωθεί το αρχικό επεισόδιο που οδήγησε στην δημιουργία της σημερινής έκρυθμης κατάστασης,-έχουν τεθεί σε
συναγερμό  και η εκτίμηση αυτή  ενισχύεται  και από το γεγονός ότι επιθετικά ελικόπτερα Cobra του τουρκικού Στρατού υπερίπτανται πάνω από την πόλη όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες. 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε πρόσφατα πως νέα επίθεση σε τουρκικό έδαφος θα είναι ένα «θανάσιμο λάθος» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο, αλλά και ένας πόλεμος δεν είναι μακριά». 
Η Τουρκία φαίνεται πάντως προετοιμασμένη για το όχι πια πολύ μακρινό ενδεχόμενο μιας ένοπλης επέμβασης στη Συρία. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει στη μεθόριο με τη Συρία τουλάχιστον 250 άρματα μάχης, 55 μαχητικά αεροσκάφη από μετασταθμεύσεις (στην βάση του Ντιαμρπακίρ, και τουλάχιστον 12 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W και AH-1S/P) ενώ όλες οι δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται σε συναγερμό.

 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: