x

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές για την Προανακριτική



Τα μάτια των 300 βουλευτών καθώς και των δημοσιογράφων ήταν προσηλωμένα στην πρώτη κάλπη από αριστερά, όπως βλέπει κανείς το ημικύκλιο της Ολομέλειας της Βουλής. Σε αυτήν την κάλπη θα εκφραζόταν ή θα διαψευδόταν η «κομματική γραμμή», αν και εφόσον υπήρχε.

Οι «Καραμανλικοί» επέλεξαν την παλιά καλή μέθοδο της... σουπιάς. Με επικεφαλής τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ψήφισαν και στα τέσσερα ταμπλό. Οι ακραιφνείς «κυβερνητικοί», δηλαδή οι «Σαμαρικοί», ψήφιζαν επιδεικτικά μόνον στην πρώτη ψηφοδόχο επιλέγοντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η διαφορά ήταν συντριπτική υπέρ του «Καραμανλικού» μπλοκ.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα ήταν περισσότερο ξεκάθαρα. Μόνον η Θεοδώρα Τζάκρη «χάλασε» τη γενική εικόνα, καθώς ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες. Όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου και του «εξωμότη» Ανδρέα Λοβέρδου, ψήφισαν «δαγκωτό» μόνον στην πρώτη κάλπη που αφορούσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η ΔΗΜΑΡ, όπως αναμενόταν, είχε άλλη «γραμμή». Εξαρχής θα ψήφιζαν για τους πάντες και τα πάντα. Το ΚΚΕ ξεκάθαρο. Θα έριχνε λευκό για Παπανδρέου και Παπαδήμο και «μαύρο» για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Τελικά, η εικόνα, θέλοντας και μη, ήταν θολή στο τέλος της ψηφοφορίας. Ψήφισαν 294 βουλευτές. Πολλά τα λευκά, αρκετά τα άκυρα, λίγα τα… «παρών» και αξιοσημείωτες, πάντως, οι διαρροές.

Από τους 124 παρόντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (απουσίαζε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας), 85 επέλεξαν και τις τέσσερις κάλπες, ένας (ο κ. Π. Σιούφας) ψήφισε στις δύο κάλπες για τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ενώ 38 περιορίστηκαν να ψηφίσουν μόνο στην πρώτη κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου.



Η εικόνα αυτή κατέδειξε ότι η ΝΔ δεν προσήλθε στην ψηφοφορία με αυστηρή κομματική κατεύθυνση. Τη μία κάλπη επέλεξαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ερμηνεύθηκε ευθέως ως «κομματική γραμμή», με εξαίρεση την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.



Την αρχή από τους «γαλάζιους» βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν επί όλων των προτάσεων έκανε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μεταξύ αυτών που τήρησαν την ίδια στάση ήταν οι υπουργοί κ.κ. Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Χρ. Σταϊκούρας και Σ. Κεδίκογλου, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής καθώς και πολλοί «Kαραμανλικοί» βουλευτές. Μεταξύ όλων αυτών που επέλεξαν τις τέσσερις κάλπες ήταν οι κ.κ. Ι. Μιχελάκης, Πρ. Παυλόπουλος, Ν. Κακλαμάνης, Β. Κικίλιας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Εμ. Κεφαλογιάννης, Ανδ. Ψυχάρης, Γ. Βλάχος, Ι. Ανδριανός, Κ. Τασούλας, Αργ. Ντινόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Αδ. Γεωργιάδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Ι. Τραγάκης, Αν. Νεράντζης, η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή κ.ά..



Πώς ψήφισαν οι ανεξάρτητοι

Οι ανεξάρτητοι κ.κ. Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, η κυρία Άντζελα Γκερέκου, σε αντίθεση με άλλους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επέλεξαν την «κομματική γραμμή» της μίας κάλπης, όπως και οι κκ. Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Κασσής και Ι. Κουτσούκος, ψήφισαν σε όλα τα ταμπλό. Την κυβερνητική «γραμμή» επέλεξε και ο ανεξάρτητος κ. Αν. Λοβέρδος, ενώ τη μία κάλπη επέλεξαν τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι περισσότεροι υπουργοί όσο και οι κκ. Βενιζέλος και Παπανδρέου. Αντιθέτως, ο κ. Φ. Κουβέλης και όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν σε όλες τις κάλπες.



Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι διαρροές

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που στηρίχθηκε από τη «Χρυσή Αυγή», για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε 80 ψήφους (με 19 «όχι» και 8 «παρών»), ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο συγκέντρωσε 63 ψήφους (με 34 «όχι» και 6 «παρών»).



Στην ψηφοφορία για τον κ. Παπανδρέου καταγράφηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά ψηφοδέλτια. Για τον κ. Παπαδήμο καταγράφηκαν 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, διαφαίνεται στην περίπτωσή τους να υπήρξαν κάποιες περιορισμένες διαρροές, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προσανατολίστηκαν στο «λευκό».

Όσον αφορά στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν 129 «ναι», 26 «όχι» και 4 «παρών», ενώ υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων 110 «ναι», 28 «όχι» και 3 «παρών». Στην κάλπη για τον κ. Βενιζέλο υπέρ της πρότασης των ΑΝ.ΕΛΛ. υπήρξαν 104 «ναι», 23 «όχι» και 1 «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: