x

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κύμα μαζικών αναλήψεων από δεκάδες τράπεζες

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανέφερε ότι οι τράπεζες της χώρας πλήττονται από το μεγαλύτερο κύμα αναλήψεων καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς από αυτό που είχε παρουσιαστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων καταθέσεων ύψους 114 δισ. $ από 25 αμερικανικές τράπζες κατεβάζοντας των συνολικό ποσό των καταθέσεων στα 5.370 δισ. $.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το κύμα αυτό αναλήψεων προέρχεται από το πρόγραμμα Εγγύησης Καταθέσεων το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ το 2008 και τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρείχε κρατική εγγύηση για καταθέσεις συνολικού ύψους περίπου 1,5 τρισ. $ μέχρι του ποσού των 250.000 $ ανά λογαριασμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί προς στήριξη των καταθέσεων των μικρών και μεσαίων τραπεζών σε περίπτωση σοβαρής κρίσης καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμούσε πως οι μεγαλύτερες τράπεζες μπορούσαν να καλύψουν μια πιθανή φυγή καταθέσεων «πανικού».
Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2008 με την αρχή της κρίσης στα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ που έπληξε την οικονομία. Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές εξηγήσεις για αυτό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μαζικό αυτό κύμα αναλήψεων έχει να κάνει με την αρχή του χρόνου όπου οι μετακινήσεις κεφαλαίων είναι συχνές, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα μετακινούνται στον επενδυτικό τομέα ενώ τέλος υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως τα χρήματα μετακινούνται από τις μικρότερες τράπεζες προς τις μεγαλύτερες τώρα που έχει παύσει και η κρατική εγγύηση για τρις αποταμιεύσεις στις μικρές και μεσαίες τράπεζες. .
Περισσότερα στο rt.com
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: