x

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με «φρουτάκια» και κέρδη... 4.000.000 ευρώ

 Εννιά καταστήματα με «φρουτάκια» σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη «έλεγχε» κύκλωμα από κεντρικό server, που είχε εγκαταστήσει σε αποθήκη στο κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του κυκλώματος μπορούσαν να καθορίζουν το ποσοστό κέρδους, αλλά και να αποφασίζουν ακόμη και ποιο μηχάνημα θα δώσει χρήματα και πότε. Σύμφωνα με
στοιχεία του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης το κύκλωμα είχε αποκομίσει το διάστημα 2008 – 2012 κέρδη ύψους 4.000.000 ευρώ!
Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν χθες 20 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 51χρονος, που φέρεται ως ένα από τα τρία ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Από τους υπόλοιπους συλληφθέντες οι έντεκα είναι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων και οι οκτώ πελάτες – παίκτες. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», της «απάτης με υπολογιστή», της «προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική οργάνωση», καθώς και της παράβασης του νόμου «περί παιγνίων». Επίσης, αναζητούνται δύο ακόμη 48χρονοι, που φέρονται ως ηγετικά στελέχη του ίδιου κυκλώματος.
Προηγήθηκε έλεγχος σε εννιά καταστήματα σε Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Κορδελιό, Σταυρούπολη, Τούμπα, Ανάληψη και Νεάπολη. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση το κάθε κατάστημα είχε ημερήσια κέρδη από 300 έως 2.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη για τη χρονική περίοδο από 2008 έως 2012 υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ. Στέλεχος της ασφάλειας επισημαίνει πως τα μέλη του κυκλώματος είχαν απίστευτη οργάνωση και κατόρθωναν να ελέγχουν ακόμη και τον κάθε ένα υπολογιστή χωριστά. Οπως εξηγεί ο ίδιος οι φερόμενοι ως δράστες είχαν τοποθετήσει σε μία αποθήκη κεντρικές μονάδες υπολογιστών (server) και σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό, που είχαν εγκαταστήσει στους Η/Υ των καφετεριών μπορούσαν να ελέγχουν κάθε κατάστημα, που είχαν στην ευθύνη τους. Ετσι μέσω των κεντρικών μονάδων μπορούσαν ν ελέγχουν τα ποσοστά κέρδους σε κάθε μηχάνημα, να αλλάζουν τις ενδείξεις των υπολογιστών σε περίπτωση ελέγχου, αλλά και να καθορίχουν σε ποια χρονική στιγμή θα αποδίδει κέρδος στο χρήστη του το κάθε μηχάνημα. Μάλιστα, όπως εξηγούν αξιωματικοί σε όλα τα καταστήματα που ελέγχθηκαν εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ηλικιωμένα άτομα, υπεράνω πάσης υποψίας. Οι αστυνομικοί στον έλεγχο που πραγματοποίησαν σε καταστήματα και στην αποθήκη κατέσχεσαν 130 υπολογιστές, πλήθος καταγραφικών μηχανημάτων, τρεις σκληρούς δίσκους και χειρόγραφες σημειώσεις με καταστάσεις παικτών-πελατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: