x

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Και κλάμα οι πόρνες αγιογδύτες που ο λαός κάνει οικονομία! Απαγορεύεται να κάνεις οικονομία!


Παρεμπόριο ολκής με λαθραία τσιγάρα και χύμα καπνό

Αυτός λέγετε δημοσιογράφος, γιατί κάνει οικονομία ο λαός με χύμα καπνό το λένε με βαρύγδουπο τίτλο ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ολκής!

Εσύ δημοσιογράφε το ξέρεις ότι είσαι προδότης ολκής;;;;

ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ
Παρεμπόριο ολκής με λαθραία τσιγάρα και χύμα καπνό
Διαστάσεις «επιδημίας», με ανυπολόγιστους διαφυγόντες δασμούς για τη χώρα, έχει λάβει η λαθραία διακίνηση χύμα καπνού. Λόγω της κρίσης και της αύξησης της φορολόγησης στα προϊόντα καπνού, παρατηρείται αύξηση της διακίνησης τόσο των λαθραίων τσιγάρων, όσο και του λαθραίου χύμα καπνού σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά, λόγω της μη φορολόγησής τους.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και τα κρούσματα εντοπισμού από την αστυνομία ατόμων που διακινούν λαθραία χύμα καπνό, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αύξηση της διακίνησης που παρατηρείται και στη χώρα μας. Τα σημεία πώλησης έχουν στηθεί από λαϊκές μέχρι και σε καφενεία, την ίδια ώρα που κυκλοφορούν ακόμη και σπόροι, και μάλιστα τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να δούμε ίσως και δενδρύλλια.
Η αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων κατά 7 φορές τα τρία τελευταία χρόνια έδιωξε τους καπνιστές από τα νόμιμα σημεία πώλησης, δηλαδή τα περίπτερα. Το τελευταίο διάστημα στο «παιχνίδι» μπήκαν πιθανότατα και «καλλιεργητές», οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν χύμα καπνό στους θεριακλήδες σε πολύ ελκυστικές τιμές.
«Μπαίνεις στη λαϊκή και βλέπεις τον αλλοδαπό να πουλά λαθραία τσιγάρα πάνω στον πάγκο από χαρτόκουτα μαζί με διάφορα άλλα μπιχλιμπίδια… Λίγο να ψαχτείς, λίγο στο… μιλητό, θα βρεις αμέσως και χύμα καπνό. Στα καφενεία η δουλειά με τον χύμα καπνό γίνεται μέσα σε 5 λεπτά. Αλλοδαποί δίδουν 2 με 3 σακούλες καπνό κι εξαφανίζονται. Έπειτα ξαναπάνε και ο ήδη πελάτης τους φέρνει τον άλλο πελάτη και ούτω καθεξής», μας λέει γνώστης του εμπορίου που έχει στηθεί.
Με 30€ «φουμάρουν» ένα μήνα!   
Οι διαφορές στις τιμές είναι τεράστιες. Και τον καπνιστή, από τη στιγμή που δεν βγαίνει οικονομικά μεσούσης της κρίσης, φαίνεται πως δεν τον ενδιαφέρει η ποιότητα του καπνού, που θα πάρει από τη… μαύρη αγορά. Του είναι εξ ανάγκης αδιάφορο ότι δεν είναι ελεγμένος καπνός, που δεν έχει συντηρητικά και κλείνει αεροστεγώς. Εκτιμάται πως οι μεγαλύτερες ποσότητες ειδικά καπνού είναι αλβανικής προελεύσεως, αν και συχνά γίνεται λόγος και για περιοχές της Ελλάδας.
Στα άτομα που έχουν αγοράσει χύμα καπνό διίστανται οι απόψεις όσον αφορά στην ποιότητά του, αλλά αυτό που έχει σημασία και τονίζουν είναι ότι είναι φθηνός. Με 30 ευρώ καπνίζουν όλο το μήνα. Από την άλλη όμως οι ποσότητες που αγοράζονται τελευταία είναι τρελές, όταν ακούς ότι μέσα σε ένα μήνα ένας καπνιστής έχει καπνίσει ένα κιλό καπνό.
Το παρεμπόριο αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες στα περίπτερα, καθώς η έλλειψη τζίρου φτάνει μέχρι το 70% μόνο στο καπνικό κομμάτι, ενώ ο χύμα καπνός μπορεί να έχει προκαλέσει ζημιά έως και 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διείσδυση των λαθραίων τσιγάρων στην ελληνική αγορά έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται όλη η νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα (καπνοβιομηχανίες, χονδρέμποροι, σημεία λιανικής) αλλά και το Δημόσιο, το οποίο στερείται σε ετήσια βάση φορολογικά έσοδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Το 2009 τα παράνομα τσιγάρα αντιστοιχούσαν στο 3% της συνολικής κατανάλωσης, το 2010 το ποσοστό έφτασε στο 6,3%, το 2011 διαμορφώθηκε στο 10,1%, και στο τέλος του 2012 αναρριχήθηκε στο 20%.
Πλέον η επικείμενη αναδιάρθρωση του συστήματος διανομής από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες αλλά και η αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν νέα «λουκέτα» στο δίκτυο, δραστικό περιορισμό της παραγωγής αρωματικών καπνών ανατολικού τύπου και κυρίως μείωση της ζήτησης, η οποία σε βάθος χρόνου θα εντείνεται. Η ζήτηση για τσιγάρα τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 1/3, έχουν κλείσει οκτώ μονάδες μεταποίησης, 5.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα, 130 πρατήρια, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες καταγράφουν υψηλές ζημιές, ενώ έχει αυξηθεί η διείσδυση των λαθραίων τσιγάρων, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν πλέον το 20% του συνόλου.
Κοινοτική οδηγία
Εν τω μεταξύ, με στόχο να καταστήσει τα καπνικά προϊόντα λιγότερο ελκυστικά, η νέα κοινοτική οδηγία που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση των πρόσθετων ουσιών στα τσιγάρα (αρωματικές ουσίες) και το 75% της επιφάνειας του πακέτου να αφορά προειδοποιήσεις σε θέματα υγείας, κυρίως με εικόνες αντιαισθητικές από τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Η πρόταση προβλέπει την απαγόρευση των τσιγάρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, καθώς και την απαγόρευση των προϊόντων με αυξημένη τοξικότητα και εθιστικότητα.
Σε περίπτωση που καταργηθούν τα πρόσθετα, θα είναι δύσκολο οι τσιγαροβιομηχανίες να παράξουν το αμερικανικό blend που είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσιγάρου και αποτελεί μείξη χαρμανιού από καπνά τύπου Virginia, Burley και ανατολικού τύπου. Τα τελευταία παράγονται στην Ελλάδα και τυχόν κατάργησή τους θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση στην περιοχή της Θράκης. Επίσης, σύμφωνα με την οδηγία, όλες οι συσκευασίες τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα πρέπει να φέρουν μια συνδυασμένη προειδοποίηση για την υγεία, η οποία να αποτελείται από εικόνα και από κείμενο και να καλύπτει το 75% του εμπρόσθιου και του οπίσθιου μέρους της συσκευασίας, ενώ δεν πρέπει να φέρουν κανένα διαφημιστικό στοιχείο.
Οι σημερινές πληροφορίες για την πίσσα, τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, που θεωρούνται παραπλανητικές, αντικαθίστανται από ένα ενημερωτικό μήνυμα στην πλαϊνή πλευρά του πακέτου που θα αναφέρει ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Λαθραία και… «λαθραία»
Τρεις είναι οι τύποι των παράνομων τσιγάρων:
Α] Τα λαθραία που είναι γνήσια τσιγάρα, αλλά εισάγονται παράνομα σε μια χώρα χωρίς να καταβάλλονται οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι.
Β] Τα πλαστά που είναι απομιμήσεις τσιγάρων, τα οποία παρασκευάζονται και διακινούνται παράνομα χωρίς την άδεια του κατόχου της μάρκας.
Γ] Τα illicit whites, που είναι μάρκες οι οποίες δεν υπάρχουν νόμιμα στην αγορά και διακινούνται αποκλειστικά παράνομα χωρίς την πληρωμή δασμών και φόρων. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το 45% των παράνομων τσιγάρων. Είναι ενδεικτικό ότι ένα πακέτο «μάρκας» Gold Mount πωλείται από 1 έως 1,5 ευρώ.
Επίσης υπάρχει και καπνός που διατίθεται «χύμα» και για τον οποίο δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενοι φόροι και εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη σε καπνοπαραγωγούς περιοχές.
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου
http://www.iapopsi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: