x

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΗΠΑ: Αποστολή όπλων στους αντάρτες υπό την κάλυψη αμερικανικών μαχητικών


Τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων  πάνω από τη Συρία φαίνεται πως έχει αποφασίσει ο Λευκός Οίκος σε μια κίνηση μεγάλου ρίσκου καθώς είναι άγνωστη η αντίδραση της Ρωσίας εάν τελικά κάτι τέτοιο ανακοινωθεί και επίσημα πολύ δε περισσότερο επιχειρηθεί να εφαρμοστεί.
Οι πληροφορίες για την δημιουργία της ΖΑΠ έρχονται ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama να εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας με αφορμή τις αναφορές ότι το καθεστώς του Bahar Al Assad έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον ανταρτών.
Η απόρρητη διαταγή του Obama, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ εξουσιοδοτεί την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) να συντονίσει το έργο της αποστολής όπλων στους Σύρους αντάρτες αποστολή η οποία  θα συνοδευθεί και από την επιβολή «μερικής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Τα όπλα προς του αντάρτες – «ακτιβιστές» επί το… ορθότερο- θα περιλαμβάνουν κυρίως φορητό οπλισμό αλλά και αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά βλήματα.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα περιοριζόμενος μόνο να πει πως ο Β. Obama αποφάσισε την «αναβάθμιση» της υποστήριξης στους «μετριοπαθείς» αντάρτες τόσο «έκταση» όσο και σε «κλίμακα».
«Ο πρόεδρος πήρε την απόφαση για παροχή περισσότερης βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση η οποία θα περιλαμβάνει και άμεση προμήθεια όπλων στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο των Σύρων ανταρτών» δήλωσε ο Ben Rhodes βοηθός του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η  εφημερίδα Wall Street Journal η προτεινόμενη ΖΑΠ θα μπορεί να εκτείνεται μέχρι και 40 χλμ. εντός του συριακού εδάφους  και θα «επιβάλλεται» από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ τα οποία θα πετούν εντός του ιορδανικού εναέριου χώρου οπλισμένα με βλήματα  αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους μεγάλης εμβέλειας.
Π ανάθεση των ρόλων στα αμερικανικά αεροσκάφη θα αφορά τόσο κατάρριψη συριακών αεροσκαφών όταν αυτά θα επιχειρούν να προσβάλλουν θέσεις των «ακτιβιστών» όσο και της συριακής αεράμυνας η οποία θα απειλεί τη δυνατότητα των αμερικανών να επιβάλλουν την ΖΑΠ.
Όσο και αν προς το παρόν οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους λέγοντας πως δεν θα είναι αναγκαία η καταστροφή της συριακής αεράμυνας εντούτοις ΄όλοι γνωρίζουν τι κατάληξη θα έχει: Ακριβώς η ίδια που είχε και η επιβολή ΖΑΠ στη Λιβύη. Αρχικά είχε επιβληθεί για την «προστασία του άμαχου πληθυσμού» από τα «αιμοσταγή» στρατεύματα του Qaddafi στη συνέχεια όμως έγινε η αεροπορική συνιστώσα των μισθοφόρων στο έδαφος.
Μάλιστα όπως εξηγούν αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν χρειάζεται καν η εξασφάλιση ψηφίσματος του ΟΗΕ καθώς τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα επιχειρούν εντός του συριακού εναέριου χώρου ούτε και αμερικανικές δυνάμεις θα καταλάβουν συριακό έδαφος.
Τα σχέδια για την επιβολή της ΖΑΠ επιβεβαιώνονται και από την είδηση ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε την παραμονή στο έδαφός της Ιορδανίας των μαχητικών F-16 και των αντιαεροπορικών συστημάτων Partiot τα οποία έχουν αναπτυχθεί εκεί για την ανάγκες της άσκησης «Eager Lion» και μετά το τέλος της άσκησης αυτής.
Από την πλευρά της η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το καθεστώς του Assad πέρασε την «κόκκινη γραμμή» που είχαν θέσει αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων.
«Oι πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του καθεστώτος Assad  είναι κατασκευασμένες από τις ΗΠΑ όπως τα ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Saddam Hussein» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας,  Alexey K. Pushkov.
«Ο Obama παίρνει τον ίδιο δρόμο με τον Bush», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: