x

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΑΡΤΕΣ...ΝΥΝ ΔΥΝΑΣΤΕΣ Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Βεγγάζη - Η Λιβύη υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα


 
 
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται για άλλη μια φορά η πολύπαθη Λιβύη, με συγκρούσεις των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, και Λίβυων πολιτών που διαδηλώνουν ενάντια στην ύπαρξη αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων, με 28 άτομα να έχουν χάσει την ζωή τους. 
 
Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη Βεγγάζη, ανάμεσα σε μια ταξιαρχία πολιτοφυλάκων, πρώην ανταρτών, και σε διαδηλωτές, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ιατρική πηγή.
 
«Έχουμε μέχρι τώρα εντοπίσει 28 νεκρούς και περίπου 60 τραυματίες», δήλωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο Αλ-Γιάλα της Βεγγάζης και ενώ νωρίτερα από το ίδιο νοσοκομείο είχε αναφερθεί ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 11 και των τραυματιών τουλάχιστον 30.
 
Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο της ταξιαρχίας «Ασπίδα της Λιβύης», απαιτώντας τη διάλυση των πολιτοφυλακών που δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι.
 
«Μία ομάδα διαδηλωτών άρχισε να διαμαρτύρεται για την παρουσία των πολιτοφυλάκων. Ζητούσαν τη διάλυση των ομάδων ώστε να ξαναφτιαχτεί ο στρατός», δήλωσε ένας κάτοικος της Βεγγάζης ο οποίος ζήτησει να μην κατονομαστεί.
 
«Καθώς έφευγα, είδα διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την άλλη πλευρά να ανταποδίδει τα πυρά» συμπλήρωσε.
 
Η Ταξιαρχία των πολιτοφυλάκων «Ασπίδα της Λιβύης», που αποτελείται από πρώην αντάρτες που πολέμησαν το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, βρίσκεται επισήμως κάτω από τις διαταγές του λιβυκού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Οι αρχές της Λιβύης, που αγωνίζονται για να σχηματίσουν επαγγελματικό στρατό και αστυνομία, χρησιμοποιούν τακτικά πρώην αντάρτες για να εξασφαλίσουν τα σύνορα ή για να παρέμβουν στις φυλετικές συγκρούσεις, άλλωστε δεν μπορεί να κάνει και αλλιιώς αφού σε αυτές τις ομάδες στηρίχτηκε για να επιβάλλει την εξουσία της.
 
Ο εκπρόσωπος της ομάδας «Αντέλ Ταρχούνι», ανέφερε ότι στην πλευρά της ταξιαρχίας υπάρχει ένας νεκρός και επτά τραυματίες. Ο Ταρχούνι υπερασπίστηκε τη «νομιμότητα» της ομάδας του, λέγοντας ότι επισήμως βρίσκεται κάτω από τις οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλί Ζεντάν Σιλντ ανακοίνωσε ότι ο στρατός πήρε την κατοχή των εγκαταστάσεων της ταξιαρχίας και ελέγχει το βαρύ οπλισμό που υπήρχε εκεί. Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθούν οι ευθύνες, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
 
Η δυσφορία για τους πολιτοφύλακες, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί ή έχουν πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά αφότου πολιτοφύλακες πολιόρκησαν υπουργεία στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα, επιβάλλοντας τη θέλησή τους στην Εθνοσυνέλευση.
 
 
Η λιβυκή κυβέρνηση τότε είχε διατάξει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση σε μια προσπάθεια να απωθήσει τους παραστρατιωτικούς. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη χρήση του νέου λιβυκού στρατού από την πτώση του μακαρίτη συνταγματάρχη Καντάφι το 2011.
 
Ο στρατός κάτω από της διαταγές του στρατηγού Yusef Al Mankoush, αναπτύχθηκε σε όλη την Τρίπολη σε μια προσπάθεια να προστατέψει την τάξη ενάντια στην αστυνομία και ομάδες πολιτοφυλακής, που κατευθύνονταν από την Αλ Κάιντα.
 
Προφανώς αυτά τα γεγονότα αλλά και σε συνδυασμό με την παραδοχή των Αμερικανών από επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά την δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή Christopher Stevens, ότι οι ομάδες που τον προστάτευαν είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, και απλά τους τον παρέδωσαν, προκύπτει ότι τον έλεγχο της χώρας τον έχει η Αλ Κάιντα.
 
Η ομάδα αυτή υποτίθεται ότι είναι ο μέγιστος εχθρός των ΗΠΑ και της Δύσης, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθεί η πτώση του συνταγματάρχη Καντάφι, και χρησιμοποιείται για να πετύχουν την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Λιβύη αποτελούν μια εκδοχή του πως θα γίνει η Συρία σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος Άσαντ.
 
Μπορεί να μην είναι υπόδειγμα...δημοκράτη αλλά ο Άσσαντ εγγυάται την ενότητα του συριακού μωσαικού, όπως το έπρατε και ο δολοφονηθείς Μοαμάρ Καντάφι για την πολυφυλετική Λιβύη, του οποίου η απουσία είναι παραπάνω από εμφανής.
 
Ο σκοπός της ομάδας αυτής είναι η επικράτησή της από το Μαρόκο μέχρι την ...Ινδία με την δημιουργία ενός τεράστιου Χαλιφάτου, όπου θα επικρατεί ο νόμος της Σαρίας. Το θέλουν αυτό στις ΗΠΑ; Γιατί κατάφεραν να τους κάνουν ισχυρότερους από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: