x

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ Α.ΣΥΡΙΑΣ "Μινι"χημικες χειρομβοβίδες στα χερια της Χεζμπολάχ - Ακροβολίζεται στο Γκολάν


 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του πολέμου είχαμε την χρήση χημικών "χειρομβοβίδων" με αέριο σαρίν, ιρανική "πατέντα" που χρησιμοποίησαν τα συριακά στρατεύματα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, ως απάντηση στην χρήση χημικών όπλων που είχαν κάνει οι ισλαμιστές στο Χαλέπι εναντίον του συριακού στρατού, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
 
Πρόκειται για ένα πλαστικό κάνιστρο-δοχείο με δύο οπές που περιέχει αέριο σαρίν, το οποίο εκτοξεύεται ή ρίχνεται ακόμα και με το χέρι, και από τις δύο οπές εξέρχεται το αέριο αυτόματα με την πρόσκουση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι μονάδες της Χεζμπολάχ διαθέτουν αυτήν την πρωτότυπη και αποτελεσματική "πατέντα", πάντα σύμφωνα με ότι διαρρέουν οι Ισραηλινοί.
 
Το Ιράν προμήθευσε τον Άσαντ με αυτά τα "εξαρτήματα" για  να μην κατηγορηθεί το καθεστώς για ευρεία χρήση χημικών όπλων, παρότι δεν πέρασε πρώτο στην χρήση τους, αλλά ως γνωστον τα κατεστημένα δυτικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι βλέπουν μόνο τη μια πλευρά.
 
Δύο είναι οι κύριες εξελίξεις αυτή τη στιγμή στην Συρία, οι οποίες χαρακτηρίζονται, ως υψίστης σημασίας, η πρώτη έχει να κάνει με την επιθετική επιχείρηση του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του Χαλεπίου.
 
Η δεύτερη είναι πολύ πιο σύνθετη αλλά καθοριστική για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν προωθηθεί στο συριακό μέρος του Γκολάν προς εκκαθάριση των ισλαμιστών ανταρτών που χαίρουν ιδιότυπης ασυλίας, από την ισραηλινή πλευρά της συνοριακής γραμμής, φαίρνοντάς τους για πρώτη φορά "πρόσωπο με πρόσωπο" με τις ισραηλινές δυνάμεις.
 
Ταυτόχρονα μια μεγάλη δύναμη του συριακού στρατού αναπτύσεται στην συροιορδανική μεθόριο με σκοπό της πλήρους αποκοπής των ισλαμιστών ανταρτών από πιθανούς εφοδιασμούς από τα "φιλικά" προς αυτούς ιορδανικά στρατεύματα, αλλά και από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, που ως φαίνεται θα περάσουν το καλοκαίρι τους εκεί.
 
Θυμίζουμε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες μετά την πτώση της Αλ Κουσείρ έχασαν τον ανεφοδιασμό τους από Λίβανο κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ μετά την ααάπτυξη 20000 ιρακινών στρατευμάτων με τα οποία σφράγισε το Ιράκ τα σύνορά του, οποιαδήποτε προσπάθεια εφοδιασμού από εκεί, έχει καταστεί πολύ ριψοκίνδυνη.
 
Θεωρουμένης και της δύσκολης μεταφοράς αντρών, και πολεμικού υλικού από την Τουρκία λόγω του εχθρικού συριακού κουρδικού εδάφους, οι ισλαμιστές βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, ενώ ο Άσαντ ακολουθεί πλέον μια "περιμετρική" τακτική κλείνοντας τις "πόρτες" και τα "παράθυρα" της Συρίας, για να μην έχει άλλους "απρόσκλητους" καλεσμένους στο "πάρτι" που στηνει μεθοδικά στους ισλαμιστές αντάρτες. 
 
Ταυτόχρονα με την έλλειψη ανεφοδιασμού, οι αντάρτες δεν θα έχουν ούτε διόδους διαφυγής, έτσι οι εναπομείναντες θύλακες στο Χαλέπι και στην Χομς, αλλά και στην πόλη Ντέραα, κινδυνεύουν κριολεκτικά με εκμηδενισμό.
 
Η "τανάλια" του Άσαντ έχει πλέον "σφίξει" και σύντομα θα περάσει στην εφαρμογή της "συντριβής". Τίποτα δεν δείχνει να μπορεί να αλλάξει την τροπή των πραγμάτων, και τα όπλα που υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα - Αλ Νούσρα (για να μην ξεχνιόμαστε ποιούς υποστηρίζουν), κατά τους Ισραηλινούς θα κάνουν και πολύ χρόνο για να φτάσουν (τρεις εβδομάδες μέσω Τουρκίας!), και επί του πρακτέου δεν θα προσφέρουν και πολλά πράγματα στα πεδία των μαχών. 
 
Άλλωστε κατά τους Ισραηλινούς, ιρανικά και ρωσικά αεροσκάφη εξοπλίζουν στρατό και Χεζμπολάχ με συνεχόμενους ρυθμούς. Στο μεταξύ διασκέψεις θα πραγματοποιηθούν, με τον Άσαντ να εμφανίζεται ο ως ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Οι Αμερικανοί κατά καιρούς διαρρέουν πιθανότητες επέμβασης, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αυτόματη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών στην Συρία, και τότε αυτό θα σήμαινε τον τερματισμό του πολέμου "δια αντιπροσώπων" κάτι που κανείς δεν θέλει πραγματικά.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: