x

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ "Τράβηξε όπλο" η Άγκυρα στην Κύπρο: Τουρκικά πολεμικά κύκλωσαν κυπριακό σεισμογραφικό


Τουρκικά πολεμικά πλοία (μία φρεγάτα και μία κορβέτα) τα ξημερώματα της Τετάρτης επιχείρησαν πειρατική ενέργεια κατά του στολίσκου (τρία πλοία) της Κύπρου που εκτελούσε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δυτικά του νησιού.
Ο στολίσκος με το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign» (υπό σιγκαπουριανή σημαία) να εκτελεί την έρευνα δέχθηκε μέσα στη νύχτα την "επίσκεψη" των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποάι αρχικά πλησίασαν σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων.
Ενημερώθηκε άμεσα τόσο το επιτελείο της ναυτικής δύναμης της Εθνοφρουράς, ενώ και στο ελληνικό ΕΘΚΕΠΙΧ άρχισαν να παρακολουθούν στενά την όλη εξέλιξη της κατάστασης, αφού αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και η εξέλιξη θα μπουρούσε να είναι εξαιρετικά αρνητική.
Τα νεύρα τεντώθηκαν ακόμα περισσότερο, καθώς ένα τουρκικό πολεμικό πλησίασε πολύ κοντά (κάτω από ένα μίλι απόσταση) το πλοίο που έφερε την σημαία της κυπριακής δημοκρατίας. Τότε ζητήθηκε η άμεση αποχώρηση του στολίσκου γιατί δεν είχαν άδεια της τουρκικής δημοκρατίας για έρευνες ενώ "βρισκόντουσαν εντός της τουρκικής ΑΟΖ!
Έπειτα από συνεννόηση με τους κυβερνήτες των κυπριακών σκαφών, ο καπετάνιος του νορβηγικού σκάφους, απάντησε ότι βρισκόταν σε περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέδειξε ότι βρισκόταν 60 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 150 ν. μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.
Μετά την λήψη του σήματος από το νορβηγικό καράβη η τουρκική κορβέτα πλησίασε απειλητικά το υπό κυπριακή σημαία πλοίο που ακολουθεί το σεισμογραφικό, χωρίς όμως να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί τέτοιο επεισόδιο στην περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: