x

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Σκάβουν ορύγματα και θέσεις μάχης οι μονάδες του τουρκικού στρατού, απέναντι στο ΡΚΚ, στα σύνορα με τη Συρία-Για «ανέντιμη» στάση των ΗΠΑ κάνει λόγο η Συρία

Σκάβουν ορύγματα και θέσεις μάχης οι μονάδες του τουρκικού στρατού, απέναντι στο ΡΚΚ, στα σύνορα με τη Συρία
Στην Τουρκία, κατά παράδοσιν, κάθε Πέμπτη γίνονται οι συναντήσεις στο Γραφείο της Πρωθυπουργείας, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός δέχεται συνήθως τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Διοικητή της ΜΙΤ και τους υπουργούς του.
Η παράδοση ανατρέπεται όταν συμβαίνει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως χθες, που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, δέχτηκε στο γραφείο του σε σύσκεψη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Νετζντέτ Οζέλ, τον Βοηθό Πρωθυπουργού, Μπεσίρ Αταλάυ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σαντουλλάχ Εργκίν, τον Υπουργό ΕξωτερικώνΑχμέτ Νταβούτογλου, τον Υπουργό Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, τον Σύμβουλο της Πρωθυπουργείας, Εφκάν Αλά και τον Διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Το θέμα της συγκεκριμένης σύσκεψης κορυφής ήταν οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα απέναντι από την πόλη Τζεϋλάνπιναρ, του νομού Ούρφα, στα σύνορα με τη Συρία, μεταξύ των δυνάμεων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που αποτελεί κλάδο του ΡΚΚ, και της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης El Nusra, παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Σήμερα, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στην ως άνω σύσκεψη, οι μονάδες του τουρκικού στρατού που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων, στην ως άνω περιοχή, άρχισαν να σκάβουν ορύγματα και θέσεις μάχης, για το ενδεχόμενο να δεχτούν πυρά ή οι μάχες να επεκταθούν στο έδαφος της Τουρκίας.
Στις θέσεις μάχης που έχουν διαμορφωθεί έχουν εγκατασταθεί τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Kobra και Kirpi, τα οποία αναμένουν στις θέσεις τους σε κατάσταση συναγερμού.
infognomonpolitics.blogspot.gr
Για «ανέντιμη» στάση των ΗΠΑ κάνει λόγο η Συρία
Τις κατηγορούν ότι παραδίδουν όπλα στους αντάρτες την ίδια ώρα που διατείνονται ότι επιζητούν μία πολιτική επίλυση της κρίσης.
Οι συριακές αρχές καυτηρίασαν σήμερα την «ανέντιμη» στάση των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο που σπαράσσει τη χώρα, κατηγορώντας τις ότι παραδίδουν όπλα στους αντάρτες την ίδια ώρα που διατείνονται ότι επιζητούν μία πολιτική επίλυση της κρίσης.
«Η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίζει τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να υποδαυλίσουν την κρίση και αποκαλύπτει την ανεντιμότητά τους όταν διατρανώνουν πως θέλουν να αναζητήσουν μία πολιτική επίλυση μέσα από την διεθνή συνδιάσκεψη στη Γενεύη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στέλεχος του ΥΠΕΞ.
«Η Ουάσιγκτον ουδέποτε έπαψε να εξοπλίζει τους τρομοκράτες προσφέροντάς τους διάφορες μορφές υποστήριξης στις εγκληματικές πράξεις τους που στοχεύουν τις υποδομές» της χώρας μας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στα μέσα Ιουνίου, η Ουάσιγκτον είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μίας άμεσης «στρατιωτικής υποστήριξης» προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο των ανταρτών, αρνούμενη να αποκαλύψει σχετικές λεπτομέρειες, ή να ανακοινώσει επισήμως την έναρξη παράδοσης όπλων.
Σήμερα, ο Σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι. συνομιλώντας με αξιωματούχο του ΟΗΕ, εξέφρασε σήμερα τη βούληση της χώρας του «να ενώσει κάθε προσπάθεια των Σύρων απέναντι στην τρομοκρατία», όπως χαρακτηρίζει το ανταρτικό κίνημα η Δαμασκός.
Ο Ζόχμπι παράλληλα κατήγγειλε «τις χώρες που στηρίζουν το ισλαμιστικό μέτωπο αλ Νόσρα, αψηφώντας έτσι όλες τις διεθνείς αποφάσεις που ελήφθησαν στα πλαίσια της μάχης κατά της τρομοκρατίας». Τον Μάιο το ΣΑ του ΟΗΕ είχε προσθέσει το αλ Νόσρα στον διεθνή κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ‘τρομοκρατικές’.
Σήμερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάμπρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα του επαναλάβει «τη δέσμευση της χώρας του ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει και να ενισχύει την αντιπολίτευση», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια: