x

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Παραίτηση πρωθυπουργού για σκιά σκανδάλου! Όχι βέβαια εδώ, αλλά στο Λουξεμβούργο. Εδώ τα σκάνδαλα έχουν όνομα, διεύθυνση και κυκλοφορούν με τεθωρακισμένες BMW αξίας 750.000 ευρώ, έχουν και από 20 σωματοφύλακες για να τους φυλάνε! Αυτό εστί Ελλάδα το 2013 μ.χ.!



Την παραίτησή του ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μία πολύωρη κατάθεση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.

Ως εκ τούτου, το Λουξεμβούργο πιθανότατα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μετά την ανακοίνωση του Γιούνκερ πως θα υποβάλει την παραίτησή του κι επίσημα την Πέμπτη στον αρχηγό του κράτους αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνοντας έτσι 
την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου περί κατάχρησης εξουσίας από τη Μυστική Υπηρεσία. 

Στην παραίτηση Γιούνκερ, μετά από 18 χρόνια στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου, συνέβαλε η κατάθεση πρότασης στη βουλή από τους μέχρι τώρα συμμάχους του, τους Σοσιαλιστές, με την οποία ζητούσαν τη διάλυση του σώματος και την επίσπευση επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν σε τρεις μήνες.

Οι σοσιαλιστές τον εγκατέλειψαν
O Άλεξ Μπόντρι
O Άλεξ Μπόντρι
«Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της υπόθεσης και ζητούμε από την κυβέρνηση να μεσολαβήσει στον αρχηγό του κράτους ώστε να ανοιχτεί ο δρόμος για νέες εκλογές» δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της βουλής ο Άλεξ Μπόντρι, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πρόταση των σοσιαλιστών ετέθη στο Κοινοβούλιο όταν το σώμα συνεδρίαζε για την αξιολόγηση της έκθεσης της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής για την υπηρεσία πληροφοριών (SREL), στην οποία επισημαίνεται σαφώς η ευθύνη του πρωθυπουργού στη διαχείριση του συστήματος πληροφοριών.

Ο Γιούνκερ αρνήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη
Πάντως, ο Γιούνκερ κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, αρνήθηκε προσωπικές ευθύνες για τα σφάλματα της υπηρεσίας πληροφοριών. «Με κάθε καλή πρόθεση δεν μπορώ να αναγνωρίσω ότι έχω προσωπική ευθύνη», είπε ο Γιούνκερ, στο αποκορύφωμα μιας ομιλίας που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, απαντώντας σημείο προς σημείο σε όλες τις εις βάρος του αιτιάσεις που προέκυψαν από την έρευνα μιας επιτροπής της βουλής του Μεγάλου Δουκάτου. Ο Γιούνκερ προκάλεσε τη βουλή να προχωρήσει σε ψήφο δυσπιστίας εάν διαφωνεί μαζί του.

Η έκθεση που έκαψε τον Γιούνκερ
Μια κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 μετά την αποκάλυψη μιας υποκλοπής που είχε γίνει από τον πρώην αρχηγό της SREL στη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό στο γραφείο αυτού του τελευταίου. Η SREL, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, καταγγέλλεται επίσης για παρατυπίες και καταχρήσεις στην περίοδο από το 2004 ως το 2009.

«Η ερευνητική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. πρωθυπουργός, ως ιεραρχικός προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών, όχι μόνο δεν είχε τον έλεγχο της υπηρεσίας του, αλλά επιπλέον παρέλειπε υπερβολικά συχνά να ενημερώνει την επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμη και την εισαγγελία για τις παρατυπίες και τις παρανομίες των επιχειρήσεων που αναλάμβανε η υπηρεσία» υποστηρίζεται στην έκθεση.

«Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη» καταλήγει η έκθεση. 

Το ζήτημα της διαδοχής
Πρύτανης των ευρωπαίων ηγετών, μέλος κυβερνήσεων χωρίς διακοπή εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι θύμα της φθοράς της εξουσίας, καθώς κατηγορείται ότι παραμέλησε τη μικρή χώρα του προς όφελος της Ευρώπης και άφησε έτσι να αναπτυχθούν σκάνδαλα και ένα νοσηρό κλίμα στο Μεγάλο Δουκάτο.

Τώρα που παραιτείται, το ζήτημα της διαδοχής του παραμένει ανοικτό. Για πολλούς, ο Γιούνκερ, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, θα πρέπει να επιχειρήσει να διαδεχθεί ο ίδιος τον εαυτό του μπαίνοντας τον Οκτώβριο επικεφαλής των χριστιανοκοινωνιστών, του κύριου πολιτικού σχηματισμού της χώρας.

Αναφέρονται όμως και άλλα ονόματα, ιδιαίτερα αυτό της Βιβιάν Ρέντινγκ, παλιάς αντιπάλου του Γιούνκερ στους κόλπους του κόμματός του και "εξορισμένης" εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου είναι σήμερα αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: