x

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΔΝΤ: "Η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε την εκκαθάριση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ"


Στην έκθεση του το ΔΝΤ αναφέρεται στις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και επισημαίνει πώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση τους. Κοινώς ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση που είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και στο κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν επισήμως οι αρμόδιοι υπουργοί περί αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και μόνο.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 42, σελίδα 22 της έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά στο κομμάτι που αφορά στις τρεις επιχειρήσεις αναφέρεται η λέξη «restructuring» που σημαίνει αναδιάρθρωση, αλλά και η λέξη «liquidation» που σημαίνει εκκαθάριση. Εκκαθάριση για όσους γνωρίζουν συνεπάγεται κλείσιμο της επιχείρησης και εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν προβάλει το ενδεχόμενο του «λουκέτου» στα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, αν και σε αυτό μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει ακόμη και η λύση της αναδιάρθρωσης. Πόσο μάλλον η εκκαθάριση.
Ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη ειδικών συμβούλων για την επίτευξη του σχεδίου της… αναδιάρθρωσης. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο πως έργο των συμβούλων θα είναι το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ. Ειδικά τα ΕΑΣ διαθέτουν ακίνητα «φιλέτα» στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως το Αίγιο, καθώς επίσης και τρεις θυγατρικές εταιρείες με δικές τους εγκαταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος Αυγούστου (στην καρδιά του καλοκαιριού που τίποτα δεν λειτουργεί) οι σύμβουλοι με τις διοικήσεις των εταιρειών θα πρέπει να έχουν καταθέσει το σχέδιο τους προκειμένου να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις από την  κυβέρνηση το αργότερο στο τέλος του έτους.
Το γεγονός δε ότι στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ ζητάει απολύσεις πέραν των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014 ενισχύει το ενδεχόμενο «λουκέτο» στις δύο αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ. Ο εκλεκτός της τρόικας κ. Στουρνάρας έχει κατά καιρούς δείξει πώς τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και η ΛΑΡΚΟ αποτελούν «δεξαμενές απολύσεων».
Ο υπουργός Οικονομικών είναι επίσης πιστός στην τρόικα και ειδικά στους Γερμανούς που δεν θέλουν σε λειτουργία τα ΕΑΣ για να «σαμποτάρουν» τη συνεργασία ή ακόμη και την πώληση τους στην αμερικανική ATK που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά εταιρίας εφόσον βέβαια καταστεί βιώσιμη.  
Παραθέτουμε την επίμαχη παράγραφο της έκθεσης του ΔΝΤ:

42. Privatization is behind schedule (MEFP ¶38). To catch up and bring the program back on track by mid-2014, the tender of DEPA (the natural gas company) is to be re-launched as soon as possible. Further, the authorities will press ahead with the sale of other assets, and increase the stakes of the ports to be tendered while accelerating the process. The pricing policy for the water companies will be issued in July, which will pave the way for their tender, and a further 250 real estate assets were transferred to the HRADF. To facilitate the sale of the water companies, the authorities will issue necessary legal acts to allow the Treasury to pay arrears to the water companies from the arrears clearance program on behalf of the local governments (with a compensatory reduction in transfers to the local governments). As next steps, a comprehensive assessment of privatization will be undertaken in the context of the fifth review, including an assessment of whether any changes are needed in the structure and governance of the privatization program to improve its effectiveness. To advance with the sale of problematic assets, the government has announced the restructuring or liquidation of three loss-making companies, to be completed by year-end. This will release for sale the marketable portion of their assets, shifting these into more productive use, and capping the fiscal costs of these entities.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: