Δεύτερη αιφνιδιαστική άσκηση μέσα σε δυο ημέρες στην Δυτική Μακεδονία: Ταχείας μεταφορά τεθωρακισμένων δυνάμεων και με την χρήση αρματοφορεών εξελίσσεται από το πρωί με επίκεντρο την 34η Μ/Κ Ταξιαρχία στην Άσσηρο (34η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Απόσπασμα Σχου Διαλέτη» (Άσσηρος, Θεσσαλονίκης) με κατεύθυνση δυτικά.
Η άσκηση έχει ως αντικειμενικό στόχο να καταδειχθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να μεταφερθούν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο οι μεγαλύτερες τεθωρακισμένες δυνάμειςσε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Από το πρωί άρματα και προσωπικό μετακινείται από την περιοχή της Ασσήρου με αντικειμενικό σκοπό και στόχο περιοχή της Φλώρινας.
Μεταφορείς αρμάτων μετακινήθηκαν στους καλύτερους δυνατούς χρόνους από την Χαλκηδόνα προς το Στρατόπεδο της Ασσήρου όπου φόρτωσαν τεθωρακισμένα και κινήθηκαν προς την περιοχή της Φλώρινας.
Στα βασικά σε σενάρια ήταν η εξουδετέρωση ομάδας ειδικών δυνάμεων που είχαν μεταφερθεί στις περιοχές των ενεργειακών πεδίων και επιχειρούσαν να καταστρέψουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ απ'όπου ηλεκτροδοτείται η χώρα.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι "Τις πρωινές ώρες της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο άσκησης «Πυρπολητής 7/13» ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης ("Δ") του Βόρειου τομέα με σκοπό την μεταφορά προσωπικού και μέσων (οδικώς) μεταξύ περιοχών της Βόρειας Ελλάδας".
Γιατί όλα αυτά; Κατ'αρχήν γιατί πρέπει να καταδειχθεί ότι η Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ) λειτουργεί στην πράξη και προς δυσμάς. Η ασφάλεια των ενεργειακών πεδίων Φλώρινας και Κοζάνης είναι ζητούμενο...
Δεύτερον γιατί η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία στην Άσσηρο θεωρείται "πασπαρτού" και σαφώς είναι αξιόμαχη.Βασικά προορίζεται ως follow-on-force στις δυνάμεις του Έβρου. Το ζήτημα είναι αν θα καταφέρει να φτάσει στον Έβρο σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης...
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μεταστάθμευση της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη το στρατηγείο της ΜΕΡΥΠ εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο «ΝΤΑΛΙΠΗ», στη Θεσσαλονίκη (όπου εδρεύει και η Σχολή Διοίκησης και Επιτελών – ΣΔΙΕΠ του Ελληνικού Στρατού) σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.
Η ΜΕΡΥΠ θα αναλάβει τον ρόλο του επιπέδου μεραρχίας Κέντρου Εφοδιασμού Βόρειας Ελλάδας (ΚΕΦΒΕ).
Το ΚΕΦΒΕ μαζί με το αντίστοιχο για τη νότια Ελλάδα (ΚΕΦΝΕ) αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του συστήματος λογιστικής υποστήριξης του Ελληνικού Στρατού.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη μεταστάθμευση της ΜΕΡΥΠ – ΚΕΦΒΕ έγινε γιατί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μείζονα και πολλαπλό συγκοινωνιακό κόμβο, αλλά και λόγω της αρτιότητας και πλήθους εγκαταστάσεων ΔΜ τις οποίες λειτουργούσε μέχρι σήμερα η 3η Ταξιαρχία Υποστήριξης (3 ΤΑΞΥΠ) που με τη νέα δομή καταργήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου