x

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλάζουν το σύστημα των δημοτικών εκλογών βλέποντας συντριβή


Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλάζει τους όρους των δημοτικών εκλογών για να αποφύγει όσο μπορεί τη συντριβή στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία.
H βασική προσπάθειά τους είναι να φτιάξουν ένα εκλογικό σύστημα το οποίο να αλλοιώσει την βούληση των πολιτών βλέποντας πώς τα ποσοστά και η επιρροή των δύο κατ'εξοψήν συστημικών κομμάτων που ψηφίζουν το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο καταβαραθρώνονται στη λαική βάση.
Σε αντίθεση, ο Λαικός Σύνδεσμος αυξάνει τα ποσοστά του, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταγράψει αύξηση ποσοστών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και αυτό διότι η ψήφος διαμαρτυρίας "θα πάει… σύνεφο"!
Κατ'αρχήν αυτή την στιγμή το χαμηλότερο ποσοστό που λαμβάνει ως εκλογική επιρροη ο Λαϊκός Σύνδεσμος είναι 13%. Ειδικοί αναλυτές τοποθετούν όμως τον πήχυ αρκετά υψηλότερα: "Μπορεί άνετα να φτάσει 15% σε εθνικές εκλογές" το συγκεκριμένο κόμμα ανέφερε στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων στο defencenet.gr.
"Ένα τέτοιο ποσοστό" συνεχίζει "στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα μπορούσε να φτάσει πολύ υψηλότερα ανάλογα με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι του κόμματος. Και στις ευρωεκλογές το κόμμα θα μπορούσε να επιτύχει 15% εύκολα"...
Τι κάνουν λοιπόν για να αποφύγουν μία συντριπτική ήττα τα συστημικά κόμματα; Θα εφαρμοσουν ένα σύστημα όπου θα υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια, το ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε αλφαβητική σειρά.
Οι Δήμαρχοι θα μπορούν να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% των ψήφων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι υποψήφιοι.
Με λίγα λόγια, τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θέλουν να κατεβάσουν υποψήφιους κοινής αποδοχής στους Δήμους της χώρας και ιδίως στους μεγάλους, και να τους στηρίξουν πάση δυνάμει μήπως και εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή.
Θα «παίξουν» επίσης με ανεξάρτητους υποψηφίους.
Κατ'αυτό τον τρόπο φιλοδοξούν να "σπάσουν" το δεξιό μπλοκ αφού θα ποντάρουν στο μπέρδεμα των ψηφοφόρων, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικών και την δυσκολία που θα έχουν οι ψηφοφόροι να αναγνωρίσουν τους μη κυβερνητικούς υποψηφίους.
Οι Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος συζήτησαν το θέμα στη χθεσινή συνάντηση τους και σπεύδουν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα από τις αμέσως επόμενες δημοτικές εκλογές του Μαίου.
Ο πανικός τους οφείλεται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, αλλά και στις μυστικές που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και καταγράφουν συντριβή άνευ προηγουμένου για τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ την έχει υποστεί ήδη, αν και μπορεί να πάει ακόμη χειρότερα.
Βοηθάει σε αυτόν και η επιλογή του Λαικού Συνδέσμου να κατεβάσει υποψηφίους Δημάρχους σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η πρώτη υποψηφιότητα ανακοινώθηκε ήδη και αφορά στο Δήμο Αθηναίων, με τον Ηλία Κασιδιάρη να διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο.
Η επιλογή του γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου προκάλεσε αναστάτωση στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης που βλέπουν ότι ο νύν Δήμαρχος έχει αποτύχει παταγωδώς και μόνο με μία υποψηφιότητα την οποία θα στήριζε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και κάποιο άλλο κόμμα, ίσως η ΔΗΜΑΡ, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: