x

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Επισκευάζουν υπόστεγο, με οδηγία των ΗΠΑ, για εκκένωση πολιτών

Εως και είκοσι-δύο χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες έχουν σχεδιάσει να μεταφέρουν από το Λίβανο στην Κύπρο οι Ηνωμένες Πολιτείες, εάν τελικά αποφασίσουν να επιτεθούν στη Συρία.
Ζήτησαν, μάλιστα, να επισκευάσουν εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας, όπου, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤΕΝΝΑ, σχεδιάζεται να καταλύσουν οι μονάδες εκκένωσης.
Νέες αποκαλυπτικές πληροφορίες, και έγγραφα που αφορούν τα αιτήματα των Αμερικανών
Του Γιάννη Σελινόπουλου
Το αίτημα των Αμερικανών για συνεργασία με την Κύπρο στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων υπηκόων τους από το Λίβανο υποβλήθηκε επίσημα σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου στο υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν αιτήματος της Αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.
Παρόντες από πλευράς των Αμερικανών στη συνάντηση ήταν οι κύριοι Kristen Pisani και Jeffrey Jager, και εκεί υποβλήθηκαν για πρώτη φορά τα αιτήματα των Αμερικανών, που αποκάλυψε χθες ο ΑΝΤ1, για έλευση στην Κύπρο χιλίων στρατιωτών τους, με αποκλειστική αποστολή την εκκένωση των υπηκόων τους σε ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία.
Έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1, αποκαλύπτει τα κύρια αιτήματα των Αμερικανών:
-Οι ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την ιδέα ενεργείας για διεξαγωγή «Non combatant Evacuation Operation» δηλαδή επιχείρηση για εκκένωση αμάχων, από το Λίβανο μέσω Κύπρου για περίπου 20-22 χιλιάδες πολίτες ΗΠΑ
-Εκτίμηση που μεταφέρθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ είναι ότι θα χρειασθεί να φιλοξενηθούν περί τα 1000 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό, μαζί με τον εξοπλισμό τους και συναφή μέσα και δυνατότητες (βλ. ελικόπτερα).
Σε άλλα σημεία το έγγραφο επιβεβαιώνει όσα μετέδωσε χθες ο ΑΝΤ1 για τη χρήση του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας.
-Οι ΗΠΑ επιθυμούν όπως τους διατεθεί μέρος του παλιού αεροδρομίου της Λάρνακας (αίθουσα VIP), και ενδεχομένως και το παλιό κτήριο του ΚΣΕΔ, για σκοπούς παραμονής του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις εκκένωσης.
-Πρόθεση των ΗΠΑ είναι να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Λάρνακας για «air bridge operations» δηλαδή επιχειρήσεις αερογέφυρας, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και υλικού.
Ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί, ζήτησαν οι ίδιοι να επισκευάσουν με δικά τους έξοδα το κλειστό υπόστεγο στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρηματικό ποσό που θα καταβάλουν προσεγγίζει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ αλλά ζήτησαν να επισκευαστεί σε τρεις ημέρες και όχι σε δέκα όπως τους γνωστοποιήθηκε ότι είναι δυνατό να γίνει.
Μπορεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα από χθες να κάνει δεύτερες σκέψεις για επίθεση στη Συρία, αλλά οι ετοιμασίες για πιθανή εκκένωση των Αμερικανών μέσω Λιβάνου στην Κύπρο, συνεχίζονται κανονικά.
Σύμφωνα με έγγραφο επίσης του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημερινής ημερομηνίας, το οποίο βλέπετε στις οθόνες σας οι Αμερικανοί έκριναν χθες τους χώρους κατάλληλους για χρήση.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, χαιρέτισε σήμερα την πρόταση της Μόσχας για εκτόνωση της κρίσης στη Συρία.
Τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας σχολίασαν και τα πολιτικά κόμματα, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλη Σοφοκλέους να αναφέρεται στο ρόλο της Κύπρου.
Την πρόταση της Ρωσίας για το θέμα της Συρίας, σχολίασαν από πλευράς ΑΚΕΛ ο επικεφαλής Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΑΚΕΛ, Κώστας Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Άγγελος Βότσης.

Για να προσθέσει ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: