x

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Και η Υπερδνειστερία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία! - Θα αποδεχθεί το αίτημα η Μόσχα;


To ανεξάρτητο κράτος της Υπερδνειστερίας το οποίο δεν αναγνωρίζεται όμως από την Δύση και βρίσκεται μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας (είναι περίκλειστο, χωρίς έξοδο σε θάλασσα) είναι κατέθεσε πριν λίγο αίτημα ένταξης στη Ρωσία!
 
Η Υπερδνειστερία που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και 24 χρόνια, αλλά οι δυτικοί επιμένουν να την θεωρούν τμήμα της Μολδαβίας. 
 
Το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για πιθανή ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.  Ολα αυτά και ενώ η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θέλουν να εντάξουν στις τάξεις τους την Μολδαβία...
 
Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι de facto αυτόνομο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του, και μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τις μολδαβικές/ρουμανικές δυνάμεις , όπου με την βοήθεια της 14ης ρωσικής Στρατιάς επέβαλε την θέλησή του για απόσχιση. 
 
Από τότε ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός του εδάφους της για να προστατεύουν την περιοχή από τις βλέψεις του ΝΑΤΟ και των Μολδβορουμάνων (η συγγένεια με τους Ρουμάνους ειναι ιδιαίτερα στενή).
 
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκατεστημένοι 1800 Ρώσοι στρατιώτες.
 
Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει),τότε η Ρωσία δεν είχε προχωρήσει σε αποδοχή, αλλά τώρα οι συνθηκες και ιδίως μετά τα γεγονότα της Κριμαίας επιτρέπουν νέες στρατηγικές κινήσεις.
 
Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του και βοηθημένο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.
 
Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης».
 
Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει).
 
Αποδοχή του αιτήματος σημαίνει αυτόματα ότι η Ρωσία αποκτά μία "σφήνα" μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, πολύ κοντά στην φιλικά διακείμενη περιοχή της Οδησσού.
 
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα το θέλουν οι τοπικοί ρωσικοί πληθυσμοί. Η Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας έχει 555 χιλ. κατοίκους.
 
Φαίνεται όμως ότι και οι κατοικοι της Υπερδνειστεριας το θέλουν τόσο πολύ να ενωθούν με την Μητέρα Ρωσία, αλλώστε και αυτή πήραν την τύχη στα χέρια τους, έχυσαν αίμα, και το ζητούν δύο δεκαετίες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: