x

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Χιλιάδες ρωσόφωνοι στο Ντόνετσκ φώναζαν "Ρωσία βοήθησέ μας" - Θέλουν δημοψήφισμα όπως στην Κριμαία


Η Ρωσία ανακήρυξε επίσημως την Κριμαία υπό το στρατιωτικό της έλεγχο την ίδια στιγμη που χιλιάδες Ρώσων διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους του Ντόνετσκ ζητώντας ένωση με την Μητέρα Ρωσία. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
 
 Νωρίτερα οι Ρώσοι εισέβαλαν και κατέλαβαν την αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη. Οι Ρώσοι στρατιώτες διέσπασαν τον περιμετρικό φράκτη με δύο βαρέα οχήματα, ανέφερε ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στη χερσόνησο, σε μια ανάρτησή του στο Facebook. Aπό την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η βάση απελευθερώθηκε από τις «ξένες δυνάμεις».
 
Εν τω μεταξύ άνδρες  του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας Ανατόλι Βαρόσκιν. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματος του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό ΠΝ και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, για να οδεύσουν προς την Ουκρανία.
 
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από την Δημοκρατία της Κριμαίας.
 
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ουκρανικές ΕΔ είναι σοβαρά διχασμένες αφού ένα τεράστιο μέρος τους απλώς δεν θα δεχθεί να πολεμήσει σε περίπτωση πολέμου με την Ρωσία, είτε γιατί κυλάει ρωσικό αίμα, στις φλεβες τους, είτε γιατί νιώθουν πιο κοντά σε αυτούς πρά στους γερμανοχαζάρους της δυτικής Ουκρανίας και στην νεοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου.
 
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πόλη Ντόνετσκ, της  ανατολικής Ουκρανίας, φέροντας ρωσικές σημαίες και απαιτώντας την επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
 
«Ρωσία βοήθησέ μας!», «Γιανουκόβιτς βοήθησέ μας!», φώναζαν οι διαδηλωτές απαιτώντας την παραίτηση του Σεργκέι Ταρούτα, έναν δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη, που πρόσφατα διορίστηκε κυβερνήτης στην περιοχή!
 
Είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές απαιτούν την επανεγκατάσταση του προέδρου Βίκτορα Γιανουκόβιτς, που εκδιώχθηκε με βία από το Κίεβο, εν μέσω διαδηλώσεων που είχαν στοιχίσει στη ζωή δεκάδες ανθρώπων.
 
Η ουκρανική υπηρεσία Ασφαλείας, ανακοίνωσε το Σάββατο τη σύλληψη του Μιχαήλ Τσουμασένκο, ηγέτη της «αυτονομιστικής πολιτοφυλακής της Ντονμπάς».Η κίνηση αυτή αναμενεται να φέρει μεγαλύτερη ένταση στους ρωσόφωνους.
 
Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι έστειλε μια εμπροσθοφυλακή 40 παρατηρητών του στην Ουκρανία. Η εντολή τους δεν αναφέρεται στην Κριμαία και η Μόσχα διεμήνυσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χερσόνησο την οποία πλέον θεωρεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι της Ουκρανίας.
 
Η Μόσχα χαιρέτισε την αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ  ως μια αναγνώριση της νέας «πολιτικής και νομικής πραγματικότητας».
 
Στο Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε  την υποστήριξη του  για τη νέα διορισμένη  φιλοδυτική νεοναζιστική  κυβέρνηση! Αφού συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Μπαν δήλωσε ότι «ο ουκρανικός λαός βιώνει ένα τραύμα που δεν θα έπρεπε να ζει καμία χώρα. Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Γιατσενιούκ, ότι «θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian. Ο ΟΗΕ στο πλευρό των νεοναζί!
 
Δεν τελείωσε τίποτα στην Κριμαία, όλα τώρα αρχίζουν, οι ρωσόφωνοι της Ανατολικής Ουκρανίας, "ζήλεψαν" την τύχη της Κρίμαίας θέλουν να ενωθούν με την Μητέρα Ρωσία, και το λιγότερο που θα τους ικανοποιήσει είναι ένα δημοψήφισμ. Αυτό ακριβώς ζητάνε και οι Ρωσοι για να μετρήσουν πόσους φίλους έχουν στην περιχή. Στην Κριμαία ήξεραν, στην Υπερδνειστερία ξέρουν από το δημοψηφισμα του 2006, στην Αν.Ουκρανία θέλουν να το μαθουν, αντίθετα οι γερμανοχαζάροι Ουκρανοί του Κιέβου θέλουν να το αποτρέψουν.
 
Η περιοχή είναι απαραίτητη στην Ρωσία για να συνορέψει με την Υπερδνειστερια, και η πόλη της Οδησσού είναι κλειδί γιατί πέρα της ένωσης με την Υπερδνειστερία, θα προσφέρει την απόλυτη ρωσική περίχαράκωση της Μαύρης Θάλασσας και την απομάκρυνση από αυτήν ελεγχόμενων από την Δύση δυνάμεων.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: