x

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Για κακούργημα διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. “Ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στην αυλή του Τζέφρι. Ο Βενιζέλος ανέλαβε τη “βρώμικη” δουλειά για τον “ταμία” του ΠΑΣΟΚ

ika

Για κακούργημα διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβερτος Σπυροπουλος ο οποίος σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο ευνοώντας επιχειρηματία.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε σε βάρος του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ και διοικητή του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας ποινική δίωξη για  απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικες διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημοσίου.
Ο Ροβερτος Σπυροπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρίας Σούπερ Μάρκετ του αδελφού του ιδιοκτήτη της Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη, με αποτέλεσμα ενώ η εταιρία να χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, τα χρήματα τελικά να μην καταλήξουν στο Ταμείο.
Οι εισαγγελείς διαφθοράς μάλιστα ζητούν απο τον ανακριτή να διερευνήσει και να διερευνήσει το ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι της εταιρίας να έχουν διαπράξει το αδίκηνμα της ηθική αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.
Η ανώνυμη εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας , είχε σύμφωνα με τη δικογραφία , οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK , ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρία προς προμηθευτές της , πελάτες κλπ. Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ , αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος (και χωρίς να υπάρχει σχετική αιτηση της εταιρίας στη δικογραφία) έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίουπροκειμένου να προχωρήσει η εταιρία σε πληρωμη προσωπικού , ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση.
Ο επικεφαλής όμως του ΙΚΑ Βέροιας με έγγραφό του προς τον κ.Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση λέγοντας πώς αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου πως η εταιρία εκλήθη να ρυθμίσει και δεν το έκανε. Στις 17 Οκρωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος στέλνει δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητεί να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013 , οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του. Αποτέλεσμα σύμφωνα με την δικογραφία ηταν η εταιρία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα όμως που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρίας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δε κατέληξαν στο ΙΚΑ. Π.χ μόνο στηνALPHA κατατέθηκαν ……. , ενώ το σημαντικότερο ο ιδιοκτήτης φέρεται να έκανε ανάληψη σχεδόν 1,35 εκατομμύριο ευρώ.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει για εταιρία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά. Οι εισαγγελείς όμως φέρονται να διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων τελικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: