x

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Μεγάλη νίκη του συριακού Στρατού στη Χομς - Οι ισλαμιστές παραδίδουν τον οπλισμό τους και εγκαταλείπουν την πόλη


Μεγάλη στρατηγική νίκη πέτυχε ο συριακός Στρατός σήμερα στην Χομς με την παράδοση των εναπομείναντων 400 ισλαμιστών ανταρτών που είχαν περικυκλωθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο αστικό συγκρότημα της χώρας και ότι η εξέργεση-εισβολή ξεκίνησε από εκεί.
 
Πρόκειται για μια κομβικής σημασάις νίκης, αφού απελευθερώνει τις δυνάμεις του Άσαντ να επικεντρωθούν πλεόν αποκλειστικά στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Χαλέπι, που μέρος του κατέχεται από τους ισλαμιστές. Αυτή θα είναι η συριακή "μητέρα των μαχών", μετά θα απομένουν οι εκκαθαρίσεις στην αραιοκατοικημένη δυτική Συρία, που σαφώς θα αποτελούν πιο έυκολη δουλειά για το συριακό Στρατό.
 
Η κυβέρνηση Άσαντ και οι ισλαμιστές αντάρτες κατέληξαν σε μια συμφωνία βάσει της οποίας θα ισχύσει κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει στους τχιζαντιστές μαχητές να αποχωρήσουν από το κέντρο της πόλης Χομς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την πλευρά των τζιαχαντιστών «μια εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στην παλιά πόλη της Χομς και τα περίχωρά της, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες», βάσει της οποίας «οι αντάρτες θα αποχωρήσουν κινούμενοι προς βορρά στην επαρχία της Χομς», αφήνοντας την περιοχή αυτή στον έλεγχο του συριακού Στρατού.
 
Μόνο που στην ανακοίνωσή τους παρέλειψαν να αναφέρουν ότι από τους 1000 αντάρτες που υπήρχαν μόλις ένα μήνα απέμειναν μόλις 400, και ότι συμφωνήθηκε να παραδώσουν οπλισμό και πυρομαχικά στο συριακό Στρατό, που θα διατεθούν στις δυναμεις του. Οι ισλαμιστές είχαν μείνει χωρίς τροφή και ιατρικά εφόδια εδώ και αρκετές μέρες, μην ξεχνάμε τις επιθέσεις αυτοκτονίας για να κλέψουν ένα πιάτο φαγητό από το συριακό Στρατό.
 
Μετά την παράδοση του οπλισμού τους θα αποχωρήσουν από τις συνοικίες Baab Hood, Al-Qaraabees, Jawrat Al-Shiyyaah και Al-Hameediyya με κατέυθυνση προς βόρεια στην μικρή και κατεχόμενη από τους ισλαμιστές πόλη της Talbeesa.
 
Αν κι πολλοί εκ των επιζώντων ισλαμιστών δεν θέλουν πλέον να συνεχίσουν τον πόλεμο, και θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από τα σύνορα σε γειτονικές χώρες, καθώς διαβλέπουν σίγουρη νίκη του Άσαντ, και τον σίγουρο θάνατό τους αφού λήξει ο πόλεμος, κατά απάιτηση και των χριστιανικών, σιιτικών, και αλαουϊτικών πληθυσμών που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους φανατικούς Σουνίτες που ήρθαν από όλα τα μέρη του πλανήτη.
 
Ο στρατός του Άσαντ, με μεθοδικότητα εφαρμόζοντας την τακτική του "συρρικνούμενου" δαχτυλιδιού, περιόριζε καθημερινα τους ισλαμιστές αντάρτες ολοένα και πιο κοντά προς τα κέντρα των πόλεων της Χομς και του Χαλεπίου, ενω ταυτόχρονα έκοβε τις οδούς ανεφοδιασμού εξωτερικα΄της περίμετρου.
 
Η τακτική απέδωσε τα μέγιστα στη Χομς, και αποδίδει και στο Χαλέπι, το οποίο λόγω του μεγέθους του, απαιτούσε μεγαλύτερες δυναμεις, περισσότερο χρόνο και υπομονή.
 
Τώρα ο συριακός Στρατός θα σφίξει τον κλοιό και στο Χαλέπι, ήδη ανακαταλαμάνει πολλές γειτονιές σπρώχνοντας τους ισλαμιστές προς το κέντρο, σε ένα "σπιράλ θανάτου". Αν και αυτό φαινόταν ήδη από τότε που ο Άσαντ κατέλαβε την Αλ Κουσέιρ, τώρα είναι σίγουρο ότι εκτός και εάν υπάρξει εξωτερική παρέμβαση οι δυνάμεις του Άσαντ θα πετύχουν πολύ σύντομα την οριστική νίκη.
 
H εκκένωση θα ξεκινήσει το Σάββατο.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: