x

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Τα κριτήρια για το πακέτο παροχών μαζί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Στην τελική ευθεία είναι η κυβέρνηση για την υλοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς «κλειδώνουν» τα κριτήρια για τη χορήγησή του.
 
Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται και ένα πακέτο κοινωνικών παροχών το οποίο θα λάβουν παράλληλα οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως η παροχή φθηνότερου ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης. 
 
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να έχει «ταβάνι» τα 4.800 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά χωρίς άλλα εισοδήματα, σύμφωνα με το «Έθνος».
 
Παράλληλα θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει πως η αντικειμενική αξία της περιουσίας των δικαιούχων δεν θα υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ (αφορά οικογένεια με παιδιά).
 
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα αναμένεται να γίνουν γνωστές το επόμενο δεκαήμερο, με τη δημοσιοποίηση της κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδες το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε δήμους και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί με στόχο να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
 
Οι Δήμοι- τουλάχιστον ο ένας θα είναι στην Αττική- θα επιλεγούν με βάση μια σειρά κριτήρια, με βασικό το επίπεδο ανεργίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
 
Στο πακέτο παροχών που θα δοθεί παράλληλα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι: 
 
-Η δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο.
 
-Επίδομα θέρμανσης.
 
-Συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων (μια σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης).
 
-Ένταξη σε συγκεκριμένες δράσεις, εφόσον έχουν παιδιά (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί για μικρά παιδιά, προγράμματα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές). 
 
Όσο για το μηνιαίο ποσό που θα δοθεί, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, συν 70 ευρώ για τη σύζυγο και από 50 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά τετραμελής οικογένεια θα παίρνει έως και 400 ευρώ τον μήνα.
 
Ωστόσο, θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη ακίνητα (δεν θα μετράει αν ο δικαιούχος έχει σπίτι με χαμηλή αντικειμενική αξία για ιδιοκατοίκηση), αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει ο δικαιούχος.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μεμονωμένο άτομο θα δικαιούται το επίδομα, αν έχει μόνο ένα σπίτι -στο οποίο κατοικεί-, εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
 
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και θα φτάνει μέχρι και τα 200.000 ευρώ για τις οικογένειες (αν και υπάρχει πρόταση το ποσό αυτό τελικά να διαμορφωθεί στα 150.000 ευρώ).
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: