x

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Από σήμερα το νέο καθεστώς στις ασφάλειες ΙΧ - Πληρώνεις πρίν τη λήξη του συμβολαίου αλλιώς έρχονται πρόστιμα που... καίνε

Από σήμερα το νέο καθεστώς στις ασφάλειες ΙΧ - Πληρώνεις πρίν τη λήξη του συμβολαίου αλλιώς έρχονται πρόστιμα που... καίνε
Από σήμερα οι κάτοχοι αυτοκινήτων οφείλουν να πληρώνουν πρώτα τις οφειλές τους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και μετά να ασφαλίζουν τα οχήματα τους. Παύει δηλαδή να ισχύσει η «περίοδος χάριτος» του ενός μήνα και έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.
Πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.
Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.
Παράλληλα, ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.
Αναλυτικά οι κυρώσεις:
Διοικητικές
· Αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες
· Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
· Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ποινικές
· Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: