x

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Για αυτούς που ελπίζουν πως οι Ισραηλινοί θα κόψουν τον τσαμπουκά στους Τούρκους…

Για αυτούς που ελπίζουν πως οι Ισραηλινοί θα κόψουν τον τσαμπουκά στους Τούρκους…
Γράφει ο Άρης Ιχθύς για το Πολεμικό Ημερολόγιο
Η Τουρκία και το Ισραήλ πίσω από την επιφανειακή υποτιθέμενη κόντρα που έχουν μεταξύ τους σε πολλά θέματα με ίσως την ακρογωνιαία εκείνη περίπτωση της ισραηλινής επιχείρησης κατά του πλοίου Mavi Marmara το 2010, οπού στο τέλος το Ισραήλ “αναγκάστηκε” να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει συγνώμη στους Τούρκους, όσο και να σας φανεί περίεργο , βαθύτερα διατηρούν αρκετά καλές σχέσεις και γεωπολιτικές και οικονομικές αλλά και προπάντων ενεργειακές.
Στα πλαίσια της οικονομικής και ενεργειακής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών , έχουν επιτευχθεί φοβερά DEAL που άλλα έχουν αποκαλυφθεί και προωθούνται αδιάκριτα και άλλα είναι καλά για την ώρα κρυμμένα.
Με την βοήθεια έγκυρων πηγών ,βρισκόμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως το Ισραήλ έχει έρθει σε “επι της αρχής” συμφωνία με την Τουρκία για την διέλευση και διάθεση ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας σαν δίαυλο την Τουρκία.
Κακά τα ψέμματα , εάν το Ισραήλ δεν θέλει να συμβεί στην Μεσόγειο πολύ απλά δεν συμβαίνει και εάν θελήσει κάτι τότε πολλοί παράγοντες και μηχανισμοί είναι εκείνοι που ενεργοποιούνται για την πραγματοποίηση της επιθυμίας του.
Η Τουρκία λοιπόν στην παραπάνω “επι της αρχής” συμφωνία , αναβαθμίζεται γεωπολιτικά αλλά και ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα κάθε ελπίδα της Ελλάδας να καταστεί μέγας γεωπολιτικός εταίρος στην περιοχή , ούτε λίγο ούτε πολύ κατακερματίζεται.
Πως λοιπόν ο Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, με ότι αυτό συνεπάγεται , να αρνηθεί στην προώθηση και εφαρμογή τέτοιων σχεδίων ;
Το Ισραήλ όμως καθότι έμπειρο και ισχυρό στην σκοτεινή διπλωματία , γνωρίζει πως κάτι τέτοιο η Μόσχα δεν θα μπορούσε να επιτρέψει να συμβεί.
Τα συμφέροντα της Ρωσίας στην συγκεκριμμένη περιοχή είναι και αυτά πολλά και σημαντικά και σαν καλός “γεωπολιτικός πατέρας” της Κύπρου θα προσπαθήσει να σπάσει την εν λόγο συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος.
Εδώ είναι που το Ισραήλ, με ευέλικτο τρόπο και για “τα μάτια του κόσμου” , παίζει το παίχνίδι της εναλλαγής στάσης της απέναντι στην Τουρκία παγώνοντας και θερμαίνοντας τη σχέση τους ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα.
Οι εξελίξεις τρέχουν ασταμάτητα στην περιοχή της Κύπρου και προφανώς οι διαρροές και η ενημέρωση για την κατάσταση είναι μετριασμένες…
Θέλω να πω πως συμβαίνουν διάλογοι , διαπραγματεύσεις και διπλωματικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή που πιθανόν να διαβάζουμε μετά από χρόνια και να τρίβουμε τα μάτια μας, καθώς θα αντιλαμβανόμαστε πως η κρίση των Ιμίων και ίσως και η προδοσία της Κύπρου το 1974 , θα φαντάζουν σαν παιδικά πλατσουρίσματα στη θάλασσα...
Κλείνοντας και προσπαθώντας να περάσω ακόμη μία σκέψη μου προς εσάς για μελέτη και κρίση , θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε κάτι που πιστεύω πως πιθανον να οργανώνεται ήδη , και είναι το οτι Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ θα προχωρήσουν σε κοινή διακύρηξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.
Εσείς να μην “τσιμπήσετε” και να θεωρήσετε πως πορευόμαστε προς ασφαλέστερες ημέρες, αλλά τότε να ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ακόμη περισσότερο διότι το Ισραήλ δεν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Και να θυμάστε την παρακάτω φράση του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: