x

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

"Κλειδώστε το Καστελόριζο" - Ποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να κάνουμε εκλογές με το Barbaros!

Στο ΥΠΕΘΑ βρίσκονται σε θέσεις συναγερμού
Όσο στην Αθήνα ψάχνουν για ποιος επιχείρησε να λαδώσει ποιον για έναν ψήφο στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, γίνονται κινήσεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν. Κι ευτυχώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα Γενικά Επιτελεία δεν φαίνεται να συμμετέχουν με κανένα τρόπο στον παροξυσμό λαϊκισμού και ανευθυνότητας των κομματικών επιτελείων.
Στο ΥΠΕΘΑ βρίσκονται σε θέσεις συναγερμού εδώ και εβδομάδες και όσο το πολιτικό κλίμα είναι ρευστό κι αβέβαιο ο “πυρετός” σεναρίων και προετοιμασίας για “δυσάρεστες εκπλήξεις” ανεβαίνει διαρκώς. Η ανησυχία αλλά και οι εντολές που υπάρχουν “από ψηλά” επικεντρώνονται σε μια κουκίδα στον χάρτη: το Καστελόριζο! Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας πήρε το “βάπτισμα του πυρός” στα ελληνοτουρκικά με πολύ “βίαιο τρόπο”. Από το πρώτο 24ωρο ανάληψης των καθηκόντων του στο Πεντάγωνο. Ίσως η “βουτιά στα βαθειά” από την πρώτη στιγμή του έχει δημιουργήσει την εμμονή με την διαρκή και εντατική προετοιμασία αντιμετώπισης οποιαδήποτε τουρκικής προκλητικής κίνησης.
Ποιο είναι το πιο “δημοφιλές” σενάριο μεταξύ των υψηλόβαθμων επιτελών; Όχι τυχαία όλα περιστρέφονται γύρω από το Καστελόριζο. Το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Baerbaros, ολκληρώνει τυπικά και με βάση τη navtex που έχει εκδοθεί από την Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου. Η περιοχή στην συνέχεια έχει δεσμευτεί από την Κύπρο για ασκήσεις, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα παράτασης της τουρκικής παρουσίας . Που θα πάει το Barbaros αμέσως μετά; Πολλοί ανησυχούν -και κάποιοι λένε ότι έχουν πληροφορίες- πως οι Τούρκοι θα το στείλουν “πέριξ του Καστελόριζου”. Η πρόκληση θα είναι προφανής και η επιλογή του χρόνου από την Άγκυρα όχι τυχαία. Δεν είναι πρωτόγνωρο η Τουρκία να προκαλεί όταν η πολιτική κατάσταση στην Αθήνα είναι θερμή. Τα Ίμια είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ενδεικτικό της δικαιολογημένης ανησυχίας που υπάρχει στο Πεντάγωνο είναι η αιφνιδιαστική άσκηση επί χάρτου που διέταξε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας τα ξημερώματα της Πέμπτης, με την κωδική ονομασία ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Το σενάριο της άσκησης δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες προέβλεπε επιχειρήσεις “στο νοτιοανατολικό Αιγαίο” που περιελάμβαναν δυνάμεις και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Καστελόριζο περιλαμβανόταν στο σενάριο που στόχο είχε να αποδείξει ότι το καίριο για τα εθνικά συμφέροντα νησί “δεν είναι μακρυά” και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλυφθεί στρατιωτικά. Με απλά λόγια όλη η άσκηση έγινε για το Barbaros και την πιθανότητα παρουσίας του στο Καστελόριζο.
Παρόλα αυτά υπάρχουν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ οι οποίοι εισηγούνται να προχωρήσει η Αθήνα και σε άλλες κινήσεις που θα αποτελέσουν εμπόδιο στην εκδήλωση οποιασδήποτε τουρκικής προκλητικής κίνησης στην περιοχή . Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές οι εισηγήσεις προβλέπουν:
• Δέσμευση μεγάλης έκτασης περιοχής νότια του Καστελόριζου με στόχο να “κλειδωθεί” για οποιονδήποτε θέλει να κάνει ασκήσεις .
•Ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας μας στην περιοχή με την αποστολή ενός υποβρυχίου κατά προτίμηση του υπερσύγχρονου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ , ο οποίος μπορεί να μείνει σε κατάδυση για χρόνο…απεριόριστο,λόγω της τεχνολογίας του. Στο Καστελόριζο βρίσκεται ελλιμενισμένη πυραυλάκατος του ΠΝ.
Οι εισηγήσεις αυτές δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεκτές με βασικό επιχείρημα ότι η δέσμευση περιοχής και πολύ περισσότερο η αποστολή υποβρυχίου σ΄ αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως κίνηση κλιμάκωσης που επιχειρεί η Ελλάδα.
Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της Τουρκίας.
Ο ΥΕΘΑ αύριο θα επιβιβαστεί στην φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ που θα βρίσκεται εν πλω στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η απόφασή του δεν έχει να κάνει μόνο με τα χριστουγεννιάτικα χρόνια πολλά στο πλήρωμα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω.
http://www.onalert.gr/stories/kleidoste-to-kastelorizo-poioi-anysixoun-oti-mporei-na-kanoume-ekloges-me-to-barbaros/39429
http://ellinonea.blogspot.gr/2014/12/barbaros_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: