Εδώ και μερικές μέρες πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα γράφονται για τον CAPITAL CONTROL που μερικοί είτε δεν το μεταφράζουν σωστά ή αρέσκονται να το παραφράζουν κατά το δοκούν.
Κατόπιν μιας μικρής έρευνας στο διαδίκτυο και μετά από συζήτηση με φίλους οικονομολόγους θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω με απλά λόγια τι είναι το capital control και τις σημαίνει για εμάς τους απλούς ανθρώπους.
Η επιβολή του μέτρου CAPITAL CONTROL έχει δύο παραμέτρους.
Καταρχήν και κυρίως τον έλεγχο της εκροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τις συναλλαγές με τις ξένες χώρες, άρα και τις εισαγωγές.
Δευτερευόντως με τον έλεγχο των αναλήψεων, που αυτό θα επηρεάσει τη ζωή των εχόντων και κατεχόντων.
Πάμε όμως τώρα να δούμε τι σημαίνει έλεγχος αναλήψεων των μετρητών. Όσον αφορά το χρήμα ως νούμερο ενός ηλεκτρονικού λογαριασμού, μπορεί να μπουν περιορισμοί, αλλά η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις χώρες που έχουν επιβάλει τέτοια μέτρα έχει δείξει ότι σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες (Κύπρος), αυτός ανακαλείται προκειμένου να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η αγορά. Το θετικό είναι ότι πλέον σταματούν τα σούρτα φέρτα των αεροπλάνων με τα μετρητά και οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.
Εάν πάρουμε ως δεδομένο το ιστορικό της Κύπρου τότε θα μιλάμε για όρια αναλήψεων της τάξης των 50 (προσωπικοί λογαριασμοί – ταμιευτηρίου), 100 (όψεως μικρών επιχειρήσεων) και 300 ευρώ (νομικών προσώπων και μεγάλων εταιρειών).
Λογικά τα όρια των 100 και των 300 ευρώ θα είναι τελείως προσωρινά, δλδ θέμα ημερών, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για πλήρη διάλυση της αγοράς, αφού δεν θα μπορούν να πληρωθούν προμηθευτές και υπάλληλοι.
Τα προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό
Λογικό είναι ότι σε περίπτωση που επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων τότε το πρώτο και μόνο σίγουρο είναι ότι οι πάντες θα σταματήσουν να πληρώνουν το κράτος. Ούτε 100 ούτε 1 εκατ. δόσεις δεν πρόκειται να πληρωθούν, αφού πλέον όλοι θα θεωρούν τον κρατικό μηχανισμό τελειωμένο.
Τα προβλήματα στις τράπεζες :
Ομοιοτρόπως με το δημόσιο έχει να υποστεί και το ήδη διαλυμένο τραπεζικό σύστημα, αφού δεν και στο τραπεζικό σύστημα η στάση πληρωμών πρέπει να θεωρηθεί απολύτως δεδομένη.
Ποιους θα επηρεάσει:
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επηρεάσει όσους αμείβονται με μισθούς κάτω των 1200-1500 ευρώ.
Πρόβλημα θα έχουν οι υψηλόμισθοι (άνω των 1500 ευρώ) καθώς και αυτοί που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό (παιδιά που σπουδάζουν, συγγενείς κλπ).
Τι θα κερδίσει το ελληνικό δημόσιο:
Όσον διαρκεί το capital control και ως χρήμα συναλλαγών παραμένει το ευρώ, εμποδίζονται οι εκροές των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας μας που στέλνουν μεγάλα εμβάσματα στις χώρες προέλευσης τους.
Επιπλέον σταματούν οι αναλήψεις των μικροποσών, οπότε το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί σχετικά άμεσα (περίπου στις 20-30 μέρες).
Το δημόσιο μπορεί να επιβάλει τις συναλλαγές μόνον με πλαστικό χρήμα, αλλά αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση, αφού από πίσω κρύβονται πολλά και νομίζω ότι στα Κατοχικά Νέα αυτό το θέμα αν και δεν έχει εξαντληθεί εν τούτοις έχει αναλυθεί επαρκώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου