x

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«ΒΟΜΒΑ»..Αθώωση από τον Άρειο Πάγο σε καταστηματάρχη που είχε «σπάσει» του κωδικούς της NOVA.

Καταδικάστηκε από το Εφετείο Αθηνών με ανύπαρκτο νόμο!
Εικοσιδύο χρόνια τώρα δεν έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος 2121/193 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.


Αποτέλεσμα ; Η αθώωση  καταστηματάρχη που είχε «σπάσει» του κωδικούς του δορυφορικού συστήματος της NOVA.

Όπως υπογραμμίζει ο Άρειος Πάγος σε σχετική απόφαση του, που αφορά κάθε παρόμοια περίπωση, ο νόμος 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού) που θα καθορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών αναπαραγωγής έργων, κ.λπ.

 Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από αναιρεση που άσκησε ο κατηγορουμενος καταστηματάρχης σε καταδικαστική εφετειακή απόφαση.

Η κριση ομως των εφετών ήταν λανθασμένη σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο που αναίρεσε την εφετειακή απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο κατά το οποίο  ο καταστηματάρχης καταδικάστηκε για το «σπάσιμο» του αποκωδικοποιητή του συνδρομητικού προγράμματος της NOVA .

 Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο το Εφετείο Αθηνών εσφαλμένα εφάρμοσε το νόμο 2121/1993, καθώς απέδωσε στον επίμαχο καταστηματάρχη συμπεριφορά αόριστη και ασαφή «ως προς τον ορισμό και την περιγραφή της αξιόποινης συμπεριφοράς διάταξη ποινικού νόμου και τον καταδίκασε για παραβίαση προδιαγραφών που ουδέποτε θεσπίστηκα από το νομοθέτη».

Δηλαδή, οι εφέτες εφάρμοσαν ανύπαρκτο ποινικό νόμο, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 7).   Εν ολίγοις Ο Άρειος Πάγος εντόπισε τη " γκάφα"  των εφετών  και   απάλλαξε πλέον για το συγκεκριμένο αδίκημα οριστικά και αμετακλητα τον καταστηματαρχη.

 Όπως υπογραμμίζεται στην αρεοπαγιτική απόφαση  με τον νόμο 2121/1993 «διαμορφώνεται λευκός ποινικός νόμος, διότι οι προδιαγραφές της ποινικής αξιολογήσεως των πράξεων κατασκευής, εισαγωγής, χρήσεως, θέσεως σε κυκλοφορία και κατοχής με σκοπό  τη θέση σε κυκλοφορία συσκευών ή άλλου υλικού αναπαραγωγής έργου, δεν περιγράφονται στο κείμενο του νόμου, αλλά ούτε και έχουν εξειδικευτεί διότι μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών κατά τις προβλέψεις του νόμου 2121/1993, με συνέπεια η ποινική πρόβλεψη τα του εγκλήματος να   είναι ασαφής, παρά την απαιτούμενη ακρίβεια και βεβαιότητα της ποινικής προβλέψεως που απαιτείται από το άρθρο 7 του Συντάγματος και από το άρθρο 1 του Ποινικού Κώδικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: