x

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Αχ πατρίδα, άφησες το Δούρειο Ίππο να μπει στα τείχη σου… Μπήκαν οι τζίφρες Ερντογάν, Νταβούτογλου, Τσίπρα

tsipras ntavoutoglouΑχ πατρίδα, άφησες το Δούρειο Ίππο να μπει στα τείχη σου… Μπήκαν οι τζίφρες Ερντογάν, Νταβούτογλου, ΤσίπραΕλλάδα, Τουρκία και πρόσφυγες είναι τα θύματα της συριακής κρίσης, τόνισαν Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Tύπου που έδωσαν στην Άγκυρα, ανακοινώνοντας τη λειτουργία μηχανισμού κοινής συνεργασίας των ακτοφυλακών των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Τους όρους θα καθορίσουν επιτροπές των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών.
Η πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, τόνισαν και οι δύο καλώντας την Ε.Ε. να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, καθώς όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καμία συμφωνία δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα αν η Ευρώπη δεν δεχθεί το βάρος που της αναλογεί.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης προκειμένου να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών, αυτών που διαπράττουν μία ύβρη απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Πρέπει να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νερά του Αιγαίου και σε αυτή την ανθρωπιστική υποχρέωση πρέπει να ανταποκριθούμε. Είναι σαφώς μία διεθνής κρίση, καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της γιαυτό οι συνομιλίες Ε.Ε. – Τουρκίας για ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσης διαχείρισης των προσφυγικών ροών έχουν καίρια σημασία για όλους μας. Τόσο για τη διαχείριση των ροών εντός της τουρκικής ενδοχώρας πριν φτάσουν στις ακτές, όσο και για τη νόμιμη επανεγκατάσταση των προσφύγων σε τρίτες χώρες» πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ανοικτά θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια» ως προς τις διμερείς σχέσεις ενώ, συγκεκριμένα ως προς το Κυπριακό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το άνοιγμα κεφαλαίων με την προϋπόθεση να συζητηθούν επί της ουσίας και να «μην κλείσουν εύκολα και στο πόδι».
«Είμαι 41 ετών και εδώ και 41 χρόνια, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω στις ειδήσεις ότι πρέπει να βρούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία. Δεν θέλω να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ότι θα έπρεπε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».
Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να δεσμευτεί ως προς το βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για λειτουργία στην Τουρκία hot spot ώστε εκεί να γίνεται η πρώτη ουσιαστική ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων. Έδειξε ωστόσο και εκείνος την Ευρώπη επαναλαμβάνοντας τη θετική στάση της Τουρκίας στην πρόταση της Άγκελας Μέρκελ για τριμερή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας.
«Ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα έχουν καμία υπευθυνότητα έναντι του προσφυγικού προβλήματος.Όμως την ευθύνη αυτή δυστυχώς αν και δεν την έχουμε, τη ζούμε καθημερινά στο Αιγαίο και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους δικούς μας ώμους το βάρος. Είναι όμως ένα παγκόσμιο φαινόμενο και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να απασχολούν το ίδιο και την Ευρώπη».
Παράλληλα ανέφερε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την ανάπτυξη των τουριστικών, εμπορικών, ενεργειακών και επενδυτικών σχέσεων, δεύτερον την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό, τρίτον την κοινή Ελληνοτουρκική στάση για το μέλλον της Ευρώπης και τέταρτον τη συνεργασία για περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.
Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση στην Τουρκία τον ερχόμενο Φεβρουάριο της 4ης Συνόδου του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Συνάντηση με τον Ερνογάν
Το μήνυμά του ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που να οδηγεί σε περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τσίπρας συνάντησε τον Ερντογάν, μετά τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: