x

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Στα 66 του πέθανε ο Μανώλης Ρασούλης

ον μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη βρήκε νεκρό στο σπίτι του η γραμματέας του, τέσσερις μέρες μετά. Η αιτία του θανάτου του μέχρι στιγμής είναι άγνωστη, γι΄αυτό και θα οδηγηθεί για νεκροψία
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945.Σπούδασε σκηνοθεσία και κινηματογράφο, ενώ ασχολήθηκε με τη συγγραφή ποιημάτων και σεναρίων. Για μια περίοδο, τραγουδούσε ερασιτεχνικά σε μπουάτ της Πλάκας ενώ εργάστηκε και στην εφημερίδα της Αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".

Στις 21 του Απρίλη συλλαμβάνεται από τη δικτατορία. Φεύγει για το Λονδίνο όπου και μένει 6 χρόνια. Εκεί γράφει τα πρώτα του βιβλία. Γίνεται συνεκδότης της εφημερίδας «Σοσιαλιστική Αλλαγή» και συμμετέχει ασταμάτητα στους αγώνες των εργατικών συνδικάτων.

Το Μάη του '68, παίρνει μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι, και το ’74, λίγο μετά το Πολυτεχνείο, κατεβαίνει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του ’74 και την πτώση της Χούντας, συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Δουλεύει στα ναυπηγεία Περάματος όπου πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει το καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

Τον Ιούνιο του 1973, έρχεται στον κόσμο η κόρη του Ναταλία. Την περίοδο 1974-1978, ο φίλος του Μάνος Λοϊζος τον καλεί και τραγουδά στον δίσκο "Τα νέγρικα" μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, ενώ τυπώνει και τα τρία πρώτα του βιβλία.

1978-2002: Ρίχνεται στη μελέτη των ανατολικών φιλοσοφιών. Μια γνωστή του, του αποκαλύπτει τον OSHO. Αρχίζει να διαβάζει βιβλία του, εντυπωσιάζεται και πηγαίνει στην Ινδία να τον συναντήσει.

Η Μελίνα Μερκούρη τον καλεί να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την πολιτιστική Αθήνα και να της δώσει ιδέες. Εκείνος αρνείται γιατί πιστεύει πως η Αθήνα δεν είναι άξια να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αν και μπαίνει στη μαύρη λίστα του υπουργείου πολιτισμού, συνεχίζει τις συναυλίες του σε Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη, ενώ τα τραγούδια του γίνονται γνωστά κι αγαπητά στο Ισραήλ, την Τουρκία, τη Σερβία, και στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: