x

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σκορδαλιά της γιαγιάς Σοφίας από τα Ντούσια Αργολίδος

Μια συνταγή που την κρατούσε μυστικό!!!! Μέχρι που την πήρα με το ζόρι. Τώρα είναι και δικιά σας για να την απολαύσετε στο τραπέζι σας. Την σερβίρετε με ότι θέλετε
Υλικά
8 σκελίδες σκόρδο
¾ κουτ. γλυκού αλάτι
2 μέτριες πατάτες βρασμένες
100 γρ. ξερό ψωμί προζυμένιο χωριάτικο (του φούρνου) τριμμένο
7 κ.σ κούπας ξύδι
6 κ.σ νερό
½ κούπας λάδι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
½ κ.γλκ ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά) δίνει μια νότα ιδιαίτερη
2 κ.σ Ψιλοκομμένο καρύδι ή αμύγδαλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε ψωμί, στύβουμε καλά να φύγει το νερό. Λιώνουμε σε ένα γουδί ή σε μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι και 4 κ.σ ελαιόλαδο και 4 κ.σ ξύδι. Προσθέτουμε την ψίχα και χτυπάμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε της πατάτες και χτυπάμε ώστε να ομογενοποιηθούν. Τώρα χτυπάμε με το μπλέντερ και ρίχνουμε με ροή κλωστής το ελαιόλαδο και το ξύδι. Αν η σκορδαλιά γίνει πολύ σφικτή αραιώνουμε με το νερό που προσθέτουμε σε ελάχιστη ποσότητα κάθε φορά. Τέλος ρίχνουμε τον άνηθο και λίγες σταγόνες λεμόνι.
Σερβίρουμε την σκορδαλιά με τηγανιτό μπακαλιάρο σε χυλό μπίρας ή γαλέο, τηγανιτά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες ή βρασμένα λαχανικά και χόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: