Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων 

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους σχετικά με τηνυποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων.
Η Υπηρεσία ανακοινώνει ότι σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνακόλουθη εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων θα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα ζώα ηλικίας άνω των 6 μηνών που γεννήθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2009.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του Κανονισμού 21/2004 ορίζεται ότι αμνοερίφια που πρόκειται να μετακινηθούν σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα και ανεξάρτητα από τον σκοπό της μετακίνησης θα πρέπει να αναγνωρίζονται με ένα ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης και ένα ενώτιο τύπου 1 πριν εγκαταλείψουν την εκτροφή προέλευσης τους. Σε ζώα μικρότερα των 6 μηνών προβλέπεται σήμανση με 2 ενώτια τύπου 1 όταν πρόκειται να μετακινηθούν εκτός της εκμετάλλευσης γέννησης τους, ενώ όταν υπερβούν την ηλικία των 6 μηνών θα σημαίνονται στην εκμετάλλευση προορισμού με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης που θα περιέχει τις ίδιες πληροφορίες με τα αρχικά ενώτια τύπου 1.

Η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων είναι υποχρεωτική.Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως, ιδιαίτερα ενόψει των μετακινήσεων των κτηνοτρόφων στους θερινούς βοσκοτόπους, αφού για την έκδοση αδειών μετακίνησης θα είναι προαπαιτούμενη η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου