x

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αποσύρθηκαν οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης


Μαίνεται για τα καλά ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου ΟΤΑ για το μείζον θέμα της ανακύκλωσης. 


Η απόφαση της διοίκησης να λήξει τη σύμβαση με τον σύνδεσμο, αναθέτοντας τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών του κεντρικού δήμου στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις του συνδέσμου. 


Η κόντρα κορυφώθηκε με...


τις δηλώσεις στελεχών της δημοτικής αρχής ότι “ο σύνδεσμος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες”. 



Στο μεταξύ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να κάνουν πλέον ανακύκλωση, αφού δεν υπάρχουν οι μπλε κάδοι, ενώ ταυτόχρονα φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τη διοίκηση του Γ. Μπουτάρη να εκχωρεί σε ιδιώτη την ανακύκλωση, μετακυλίοντας το κόστος στην τσέπη των δημοτών.


Η λήξη της σύμβασης με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων αντιδημάρχων Οικονομικών και Καθαριότητας κ. Καπόν και Αβραμίδη αποφάσισε να αναθέσει την ανακύκλωση στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ο σύνδεσμος από την πλευρά του απέσυρε από τους δρόμους της πόλης όλους τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, παροπλίζοντας ταυτόχρονα τα δικά του απορριμματοφόρα. 


“Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια, αφού τα ειδικά οχήματα του συνδέσμου δεν είχαν πλέον τη δικαιοδοσία να πραγματοποιούν αποκομιδή χωρίς την έγγραφη συμφωνία του δήμου Θεσσαλονίκης, και γιατί έπρεπε να τοποθετηθούν οι κάδοι σε άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης που επιθυμούν τη συνεργασία τους μαζί μας”, απάντησε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Ζουρνάς. 


Ο ίδιος δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος από την απόφαση του δήμου να διακόψει τη συνεργασία του με τον ΣΟΤΑ για την ανακύκλωση και από το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής αρχής μηδένισαν και απαξίωσαν το έργο του συνδέσμου. “Ειπώθηκαν πολλά, όπως ότι είμαστε ανεπαρκείς, ότι δεν κάνουμε καλά της δουλειά μας... Δεν σχολιάζω τίποτε από όλα αυτά, γιατί ο λόγος που γίνεται αυτό είναι προφανής και οι πολίτες θα το κρίνουν”, σημείωσε ο κ. Ζουρνάς, ο οποίος σχολίασε δηκτικά ότι επί της ουσίας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν έχει να κάνει μόνο με το τυπικό της υπόθεσης αλλά κυρίως με το κατά πόσο οι σημερινοί διοικούντες τον δήμο Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι ο ΣΟΤΑ μπορεί και πρέπει να είναι ο κύριος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. 
Υποστήριξε επιπλέον ότι η νέα σύμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΕΕΑΑ, που στηρίχτηκε, όπως είπε, κυρίως στον μηδενισμό του έργου του Συνδέσμου ΟΤΑ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης. “Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τους δημότες με αυξημένο κόστος διαχείρισης και κατ’ επέκταση με αυξημένα δημοτικά τέλη”, σημειώνει ο κ. Ζουρνάς.


“Δεν γινόταν ανακύκλωση” 


Την κόντρα μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Συνδέσμου ΟΤΑ με αιχμή την ανακύκλωση παραδέχθηκε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στάθης Αβραμίδης. “Ο βασικός λόγος για τη λήξη της συνεργασίας είναι ότι στην ουσία δεν γινόταν ανακύκλωση. Τα προβλήματα του συνδέσμου σε προσωπικό και εξοπλισμό έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο κ. Ζουρνάς, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο δεν έχει το ανάλογο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες”. 


Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ανέφερε ότι η σύμβαση με την ΕΕΑΑ θα υπογραφεί πιθανότατα μετά το Πάσχα και ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 5.000 κάδοι ανακύκλωσης, θα διατεθούν στον δήμο πέντε ώς δέκα απορριμματοφόρα, ενώ θα δοθούν και περίπου 200.000 ευρώ για να γίνει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. 


“Εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει το διαδικαστικό κομμάτι, καθώς δεν εξαρτάται μόνο από τον δήμο αλλά και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που πρέπει να εγκρίνει τη σύμβαση με την ΕΕΑΑ”, υπογράμμισε ο κ. Αβραμίδης. Ερωτηθείς αν στην ουσία ο δήμος σκοπεύει να αναθέσει την ανακύκλωση σε ιδιώτη, γεγονός που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου και την τσέπη των πολιτών μέσω των ανταποδοτικών τελών, απάντησε ότι “σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο και αυτά είναι σενάρια που καλλιεργούνται σκόπιμα”. 


"Πλούσια" σκουπίδια


Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ διαχειριζόταν ετησίως 12.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ΣΟΤΑ το οικονομικό όφελος για τους πολίτες και τους δήμους από το σύστημα ανακύκλωσης του συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια ανερχόταν σε 130 ευρώ ανά τόνο ανακυκλώσιμου πλαστικού, σίδηρου, αλουμινίου και γυαλιού και 30 ευρω ανά τόνο ανακυκλώσιμου χαρτονιού.


Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2009 επιδοτούνταν από την ΕΕΑΑ με 200.000 ευρω ετησίως που μαζί με τα χρήματα από την πώληση των ανακυκλούμενων υλικών υπερκάλυπταν τα έξοδα λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ταγαράδων ένα όφελος που έμμεσα καρπώνονταν όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.





Της Φανής Σοβιτσλή
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: