x

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ - TO ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ


mores par8enes Πάσχα: Μεγάλη Τρίτη
Το τροπάριο της Κασσιανής στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και οι παραβολές των μωρών παρθένων και των ταλάντων μνημονεύονται τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία.

Το τροπάριο της Κασσιανής

Η Κασσιανή ήταν μια γυναίκα μετανοημένη για τις πράξεις της και γνωρίζοντας τις αμαρτίες της, έτρεξε να προσφέρει μύρο για τον Ιησού Χριστού.

“Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,… μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει”

Πλένει τα πόδια του Χριστού με τα δάκρυα της, τα σκουπίζει με τα μαλλιά της και αλείφει τα πόδια του με μύρο δείχνοντας έτσι μετάνοια της. Το τροπάριο της Κασσιανής είναι από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας και αρκετός κόσμος επισκέπτετε τις εκκλησίες μόνο και μόνο για να το ακούσει.

 

Η παραβολή των μωρών Παρθένων

Δέκα παρθένες κρατώντας λυχνάρια στα χερια ετοιμάστηκαν να υποδεχθούν τον Ιησού Χριστό κάποιο βράδυ. Οι πέντε σώφρονες παρθένες είχαν πάρει και επιπλέον λάδι για την περίπτωση που τους χρειαστεί.
Η νύχτα προχωρούσε και ο Ιησούς αργούσε να έρθει με αποτέλεσμα να τελειώσει το λάδι των λυχναριών αυτών που δε φρόντισαν να πάρουν παραπανήσιο. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός” και οι Παρθένες με τα αναμμένα λυχνάρια ετοιμάστηκαν για να τον προϋπαντήσουν, ενώ οι άλλες πέντε έχασαν την ευκαιρία να τον υποδεχτούν. Με την παραβολή αυτή πρέπει να καταννοήσουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε την ψυχή μας όσο ζούμε για να καταφέρουμε να πάμε στον παράδεισο.

Η παραβολη των ταλάντων

Ένας πλούσιος άνθρωπος αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και πριν ξεκινήσει μοιράζει στους τρεις δούλους του την περιουσία του ώστε να μπορούν να τη διαχειριστούν όσο λείπει. Όμως δε τα μοιράζει το ίδιο ποσό στον καθένα αλλά διαφορετικο.
Όταν επιστρέφει από το ταξίδι του καλεί ξανά τους δούλους του για να μάθει τι έγινε όσο έλειπε. Ο δούλος που πήρε πέντε τάλαντα εργάστηκε σκληρά και του δίνει πίσω δέκα τάλαντα, ο δούλος που πήρε δύο τάλαντα εργάστηκε επίσης αρκετά και του δίνει πίσω τέσσερα, ενώ ο δούλος που πήρε ένα τάλαντο νιώθωντας αδικημένος δε δούλεψε καθόλου και του δίνει πίσω μόνο το ένα τάλαντο που είχε πάρει πριν φύγει ο αφέντης του. Τότε ο πλούσιος άντρας διατάζει να του πάρουν το τάλαντο και να το δώσουν σ’ αυτόν που έχει τα δέκα τάλαντα και ζητά να τον τιμωρήσουν.
Με την παραβολή των ταλάντων πρέπει να καταννοήσουμε ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τα χαρίσματα που διαθέτουμε και να μην επαναπαυόμαστε γιατί θα τα χάσουμε.
sheblogs.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: